Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petre Dea sparge PUȘCULIȚA - PRIORITATE ZERO la Ministerul Agriculturii

Inquam Photos / George Calin
Petre Daea

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a prezentat, marți după-amiaza, într-o videoconferință, prioritățile ministerului de resort pentru acest an, potrivit unui comunicat de presă.

La videoconferință au participat directorii direcțiilor agricole județene (DAJ) din întreaga țară, alături de care s-au aflat directorii structurilor județene din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu și directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, scrie Mediafax.

În deschiderea videoconferinței, ministrul Agriculturii a reamintit ca principalul obiectiv îl reprezintă continuarea plăților realizate de către APIA, astfel încât până la 31 martie 2019 toți fermierii să își primească banii cuveniți. În același context, ministrul a subliniat că este foarte importantă pregătirea pentru demararea campaniei 2019 de primire a cererilor de plată, începând cu data de 1 martie.

Ministrul a reiterat programele MADR demarate în anul 2017 care vor continua. Unul dintre acestea este Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate cu o alocare de 3.000 euro pe legumicultor într-un an, ce a debutat în anul 2017, dar a continuat şi în 2018 și se va derula și în 2019.

În ceea ce privește programul de susținere a crescătorilor de ovine cu un leu pe kilogramul de lână pentru comercializarea acestui produs, program început de asemenea în 2017, ministrul i-a încurajat pe reprezentanții MADR din teritoriu să îi informeze pe fermieri despre avantajele pe care le pot obține prin valorificarea producției de lână, au mai anunțat reprezentanții ministerului de resort.

Referitor la schema de ajutor de minimis pentru susținerea crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc, Petre Daea a transmis structurilor din teritoriu să se mobilizeze pentru derularea în bune condiții și în acest an a schemei.

De asemenea, ministrul Agriculturii a precizat că grupurile de producători, crescătorii de animale sau cooperativele pot obține fonduri europene pentru finanțarea unor abatoare mobile prin intermediul Submăsurii 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. În acest sens, potențialii beneficiari pot depune proiecte privind achiziția și înființarea de abatoare mobile până la data de 31 ianuarie 2019.

Având în vedere că în sectorul de irigații, a crescut interesul fermierilor în asocierea în organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații (OUAI), ministrul a încurajat constituirea fermierilor în astfel de organizații.

În egală măsură, ministrul a vorbit despre continuarea punerii în funcțiune și în anul 2019 a sistemelor de irigații, alt obiectiv prioritar al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, au mai precizat reprezentanții ministerului.

Citește și: Klaus Iohannis UIMEȘTE după discuția cu Jean - Claude Juncker - Șeful statului mizează pe competența Guvernului Dăncilă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.