Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petro Poroşenko ar putea ajunge în PUȘCĂRIE: Justiția ucraineană analizează cererea de arestare a fostului președinte

presidency.ro
Klaus Iohannis Petro Porosenko

Un tribunal din Kiev a început joi examinarea unei cereri a Parchetului General pentru încarcerarea fostului preşedinte Petro Poroşenko, în cadrul unei anchete pentru abuz de putere în timpul mandatului său, un dosar urmărit de Occident, informează AFP.

În prezent deputat, Poroşenko s-a prezentat la audiere în centrul Kievului şi a fost întâmpinat la intrare de sute de susţinători ai săi, printre care deputaţi din partidul lui care-i scandau numele, scrie agerpres.ro.

Citește și: VIDEO Scandal între PNL și USR! Replici de mahala: ‘Sunteți un ageamiu și un manipulator, care nu ați înțeles nimic. Nu fiți ipocriți și nu mințiți oamenii’

Poroşenko, miliardar care a făcut avere cu fabrici de dulciuri şi de autobuze, este suspectat că l-a obligat pe şeful serviciilor de informaţii să abuzeze de puterile lui în timpul numirii unuia dintre adjuncţii săi, în 2018.

Petro Poroşenko a calificat aceste urmăriri drept "răzbunare din partea celor buni de nimic".

Citește și: Iohannis, reacție despre prelungirea stării de alertă: ‘Este o abordare și utilă și corectă și de bun simț’

După ce a preluat preşedinţia Ucrainei în 2014, când estul ţării se cufunda într-un război cu separatiştii proruşi, Poroşenko a pierdut alegerile prezidenţiale din 2019 în faţa lui Volodimir Zelenski, fost umorist, novice în politică şi care promitea să-i trimită la închisoare pe oficialii corupţi.

Poroşenko este citat în circa 15 anchete judiciare declanşate de la sfârşitul mandatului său, însă este pentru prima dată când el este calificat drept suspect şi când Parchetul cere arestarea lui.

Citește și: Augustin Zegrean: ‘Ar trebui echilibrate lucrurile, dar nu așa. Este o metodă pur bolșevică. Pensiile nu se plătesc din bugetul de stat, ci din bugetul asigurărilor de stat’

Acest dosar a suscitat îngrijorarea reprezentanţelor diplomatice occidentale. "Sistemul judiciar nu trebuie să fie utilizat pentru reglarea conturilor politice", a avertizat pe Twitter ambasada americană în Ucraina.

În timpul mandatului său, Poroşenko a fost creditat drept un preşedinte care a apropiat ţara sa de Occident, ce susţine Kievul în faţa Moscovei. Însă el este foarte criticat pentru că nu a stăvilit corupţia endemică, inclusiv din anturajul lui. Detractorii săi îl acuză că s-a îmbogăţit în timpul războiului.

Citește și: VIDEO Scandal între PNL și USR! Replici de mahala: ‘Sunteți un ageamiu și un manipulator, care nu ați înțeles nimic. Nu fiți ipocriți și nu mințiți oamenii’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.