Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petro Poroşenko cheamă la un compromis privind o lege anticorupţie

Petro Poroşenko

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat sâmbătă că refuză să modifice un proiect de lege cu privire la combaterea corupţiei, proiect supus atenţiei deputaţilor, cerând Radei Supreme (parlamentului unicameral) "să găsească un compromis" asupra acestui text foarte criticat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), relatează AFP.

Acest proiect de lege, care se referă la crearea unui tribunal specializat în problemele corupţiei, cu un serviciu de anchetă şi un parchet aferente, este "de acum în mâinile parlamentului", a declarat pentru France Presse preşedintele Poroşenko în marja Conferinţei de securitate de la Munchen, conform Agerpres.

"Este acum foarte important ca toţi să se unească pentru a găsi un compromis în parlament", a lansat el, indicând că nu va retrage şi nu va modifica acest text pentru că "preşedintele şi-a făcut deja datoria".

Citește și: ALERTĂ - Statele Unite AMENINȚĂ Siria cu intervenția ÎN FORȚĂ: 'Să se aştepte la un atac din partea SUA'

Acest proiect de lege a fost criticat vehement de către FMI într-o scrisoare publicată la jumătatea lunii ianuarie de presa ucraineană. "Mai multe prevederi ale acestuia nu concordă cu angajamentele" Kievului faţă de FMI, afirmă instituţia internaţională.

"Jurisdicţia tribunalului avut în vedere în proiectul de lege este inadecvată şi conţine derogări pentru unii dintre cei mai înalţi responsabili", a deplâns FMI, denunţând de asemenea "criterii de eligibilitate nerealiste" pentru viiitori judecători ai acestui tribunal, ceea ce antrenează riscuri de "întârzieri suplimentare" în crearea sa.

Proiectul de lege a fost criticat de asemenea de presă şi de organizaţii neguvernamentale specializate în lupta anticorupţie, care au acuzat Kievul că vrea să-i înşele pe occidentali.

Lupta împotriva corupţiei în rândul elitelor era una dintre revendicările majore ale revoltei proeuropene din Maidan (Piaţa Independenţei din Kiev) în 2013-2014 şi rămâne una dintre exigenţele cheie ale susţinătorilor occidentali ai puterii actuale, provenită din această mişcare de contestare.

Sub presiunea ţărilor occidentale şi a militanţilor ucraineni, Petro Poroşenko a supus proiectul de lege atenţiei parlamentului la sfârşitul lunii decembrie, după luni de tergiversări. Flagelul corupţiei privează în fiecare an Ucraina de "1-2%" din averea sa naţională, potrivit Băncii Mondiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.