Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PF Daniel explică de ce Sf. Ap. Andrei este apostolul cel mai apropiat de noi, românii

Basilica.ro
Patriarhul Daniel

Părintele Patriarh Daniel a participat luni la Sfânta Liturghie oficiată la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale. În predica sa dedicată sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, el a explicat că acesta rămâne apostolul cel mai apropiat de români, pentru că le-a creștinat strămoșii, stând o vreme îndelungată pe teritoriul țării noastre notează Basilica.ro.

„Această zi este deosebită pentru viața poporului român, deoarece Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat este ocrotitorul României și părintele spiritual al românilor”, a afirmat Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh a evocat traseul misionar al sfântului: „El a fost rânduit să propovăduiască Evanghelia în zona malului Mării Negre, în Sciția și apoi în Macedonia și în Grecia, ajungând până la Peloponez, unde a fost martirizat în orășelul Patra, sau Patras, lângă Corint”.

Sciția însemna în Antichitate sudul Ucrainei și Dobrogea de astăzi. „În Dobrogea erau, pe lângă geto-daci, care erau strămoșii noștri din neamul mare al tracilor, …și greci, care …se ocupau în general cu îndeletnicirea comerțului, și romani, pentru că Sciția Minor a fost cucerită de romani”, a precizat părintele patriarh.

Astfel, a explicat el, „Sfântul Apostol Andrei este apostolul strămoșilor noștri și ca atare el este considerat apostolul românilor”.

Lucrarea misionar-apostolică în Sciția este menționată în scrierile Sfântului Ipolit, episcopul martir al Romei, dar și în operele lui Origene și Eusebiu de Cezareea, scriitori bisericești din secolele III-IV.

„De aceea, în mod deosebit, Biserica noastră a început să scoată în evidență importanța lucrării sale apostolice, misionare, pe teritoriul țării noastre”, a adăugat Patriarhul României.

În acest scop, a subliniat Preafericitul Părinte Daniel, s-au întreprins mai multe demersuri, care au culminat, la inițiativa Patriarhiei Române, cu stabilirea sărbătorii sfântului ca al doilea hram al Catedralei Naționale, cel principal fiind Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor.

Să transmitem credința cu râvnă apostolică

Părintele patriarh i-a felicitat pe cei peste 700.000 de români care poartă numele Sfântului Apostol Andrei sau Andreea și derivate ale acestora.

„Ne rugăm Mântuitorul Iisus Hristos ca, pentru mijlocirile Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, ocrotitorul României, și ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, și pentru rugăciunile tuturor sfinților, să ne ajute să ne întărim în dreapta credință ortodoxă apostolică și să transmitem cu râvnă apostolică mai departe această credință generațiilor prezente și viitoare”, a încheiat Preafericirea Sa.


Cum și-a cinstit Biserica Ortodoxă Română ocrotitorul

În predica sa de luni, Părintele Patriarh a făcut un istoric al demersurilor prin care Biserica Ortodoxă Română a subliniat originea ei apostolică, prin credința primită de strămoșii noștri direct de la Sfântul Apostol Andrei.

1943 – Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfințit Peștera Sf. Ap. Andrei din județul Constanța [inițial descoperită în 1918 – n.ed.]

1990 – A fost înființată pe locul respectiv mănăstirea Peștera Sf. Ap. Andrei.

1995 – Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înscrierea în calendar cu cruce roșie a Sfântului Apostol Andrei, așa după cum sunt înscriși cu cruce roșie în calendar și Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

1996 – capul Sfântului Apostol Andrei a fost adus la Iași la hramul Cuvioasei Parascheva prin bunăvoința Mitropolitului Nicodim de Patra. „Peste un milion de credincioși… au venit să se întâlnească în rugăciune cu Sfântul Apostol Andrei… După aproape 2.000 de ani, poporul român se întâlnește cu apostolul său”, a evocat momentul părintele patriarh.

1997 – La propunerea Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Sfântul Sinod a aprobat ca în calendarul Arhiepiscopiei Iașilor și al Arhiepiscopiei Dunării de jos să fie înscris evenimentul din anul precedent, ca sărbătoare a Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei în România.

2002 – Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei sărbătoare națională bisericească.

2007 – În ajunul sărbătorii Sf. Ap. Andrei a fost sfințit locul pentru noua catedrală patriarhală, numită Catedrala Mântuirii Neamului, sau Catedrala Națională. La inițiativa Patriarhiei Române, sfântul este al doilea ocrotitor al catedralei, hramul principal fiind Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor.

2011 – Fiind anul în care a fost trecut în calendar și Sf. Ier. Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, capul Sfântului Apostol Andrei, a fost adus la București între 24 și 29 octombrie, la Sibiu în 29 octombrie și la Alba Iulia în 30 octombrie. Semnificația evenimentului a fost dată de omagierea activității apostolice desfășurate de Sf. Ier. Andrei Șaguna pentru românii ardeleni în secolul al XIX-lea.

2012 – La inițiativa Patriarhului Daniel, ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, 30 noiembrie, a fost declarată de Parlamentul României sărbătoare legală în care nu se lucrează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.