Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riscul de spitalizare al băieților sănătoși din cauza unui efect advers rar al vaccinului anti-Covid-19 Pfizer ar putea fi mai mare decât riscul de spitalizare

GettyImages
vaccin copii

Riscul de spitalizare al băieților sănătoși din cauza unui efect advers rar al vaccinului anti-Covid-19 Pfizer ar putea fi mai mare decât riscul de spitalizare din cauza bolii în sine, susțin mai mulți cercetători americani, citați de publicația The Guardian.

Cercetătorii au analizat date medicale pe o perioadă de patru luni care sugerează că este de patru până la șase ori mai probabil ca băieții cu vârste între 12 și 15 ani, fără comorbidități, să fie diagnosticați cu miocardită, o afecțiune care cauzează inflamarea inimii, cauzată de vaccin decât să fie spitalizați cu Covid-19.

Majoritatea copiilor care au avut acest efect advers rar au avut simptome în primele zile după a doua doză de vaccin Pfizer. Aproximativ 86% dintre băieții afectați au avut nevoie de îngrijiri medicale la spital, spun autorii relatează The Guardian.

Pentru realizarea studiului (care încă nu a fost evaluat colegial), cercetătorii au analizat reacțiile adverse la vaccinurile anti-Covid-19 în copiii din Statele Unite cu vârste între 12 și 17 ani, în primele șase luni ale anului 2021. Ei au estimat că rata de miocardită după două doze cu vaccinul Pfizer este după cum urmează:

-162.2 de cazuri la un milion pentru băieți sănătoși, cu vârste între 12 și 15 an

-94 de cazuri la un milion pentru băieți sănătoși, cu vârste între 16 și 17 ani

-13.4 cazuri la un milion pentru fete sănătoase, cu vârste între 12 și 15 ani

-13 cazuri la un milion pentru fete sănătoase, cu vârste între 16 și 17 ani

Conform ratei de infectare din prezent din SUA, șansa unui adolescent sănătos de a ajunge la spital cu Covid în următoarele patru luni este de 44 la un milion, spun cercetătorii.

Nu este clar cât de demne de încredere sunt aceste date și dacă cifrele sunt similare și în alte țări. Reacțiile adverse ale vaccinului sunt raportate diferit în fiecare țară. În plus, nu toate țările administrează a doua doză la același interval.

De exemplu, în Marea Britanie, autoritățile susțin că miocardita apare la șase dintr-un milion de vaccinări cu Pfizer. De asemenea, până acum, tot în Marea Britanie, puțini adolescenți au fost spitalizați cu Covid-19 și tot la fel de puțini par a fi la risc de efecte adverse pe termen lung ale bolii.

Majoritatea covârșitoare a cazurilor de miocardită apar după a doua doză de vaccin, deci administrarea unei singure doze ar putea proteja copiii și reduce riscul efectului advers.

„Deși miocardita după vaccinare este excepțional de rară, am putea să schimbăm prima sau a doua doză sau să combinăm vaccinuri diferite pentru a evita riscul, odată ce înțelegem fiziologia mai bine. Dintr-o perspectivă medicală, imunizarea copiilor nu este o urgență, deși dacă școlile nu pot menține educația tot timpul pentru marea majoritate, echilibrul s-ar putea schimba. Dacă la doi dintre copiii mei adolescenți li se oferă vaccinul, soția mea și cu mine nu vom avea nicio problemă în a le permite să facă vaccinul”, a spus profesorul de imunologie pediatrică și de boli infecțioase la Universitate din Southampton, Saul Faust, care nu a participat la cercetare.

Profesorul Saul Faust a mai spus că rezultatele par a justifica abordarea precaută în legătură cu vaccinarea adolescenților a Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare, organismul consultativ de experți privind vaccinarea în Marea Britanie.

Comitetul nu a recomandat vaccinarea adolescenților sănătoși, dar oficialii britanici vor lua o decizie finală în acest sens săptămâna viitoare. Totuși, adolescenții din Marea Britanie care sunt vulnerabili la boală sau care locuiesc cu o persoană vulnerabilă pot fi vaccinați.

Un membru al comitetului, profesorul Adam Finn, a declarat că „susține sfatul comitetului de a nu vaccina adolescenții sănătoși în acest moment, având în vedere nesiguranța actuală, căci este un risc mic, dar plauzibil ca daunele rare ar putea fi mai semnificative decât beneficiile modeste”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.