Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piața neagră a tigarilor bate recordul ultimilor cinci ani

tigara

Piata neagra a tigaretelor a crescut in noiembrie 2015, pana la 17,5%, comparativ cu 14,8% in septembrie. Printre cele mai noi metode de contrabanda folosite se numara transportul baxurilor cu dronele sau in cutii de… coliva. In nord-estul Romaniei, aproape jumatate din tigarile vandute sunt de contrabanda.

Conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research, in noiembrie, in regiunea de nord-est a Romaniei s-a inregistrat cea mai mare crestere a comertului ilegal cu tigarete, de plus 16,1 puncte procentuale (pp) comparativ cu luna septembrie. Piata neagra a atins, astfel, in aceasta regiune, 47,5%, cea mai ridicata pondere din ultimii cinci ani. Regiunea de nord-est a fost, si in 2015, la fel ca in anul precedent, cea mai afectata de piata neagra, urmata de regiunea nord-vest, care continua o tendinta ascendenta, ajungand  in luna noiembrie la 30,3% (+5,3 p.p. comparativ cu valul precedent). Din punct de vedere al provenientei, a crescut vertiginos ponderea produselor cu timbru de Ucraina, cu 11,9 p.p., pana la 17%. Asa numitele „cheap whites” (tigari produse legal in tara de origine, dar aduse la noi prin contrabanda), desi se afla in scadere (minus 7,9 pp fata de septembrie), continua sa detina cea mai mare cota (58,5%) din totalul pietei negre. Ponderea produselor provenite din Moldova se afla in scadere (cu 6 pp, pana la 13,9%), iar a celor din Serbia este relativ constanta (2,8%).

Nu exista sistem integrat de control

Producatorii de tigarete din Romania se arata ingrijorati fata de aceasta escaladare a contrabandei, pe care o pun pe seama  acordului de mic trafic de frontiera cu Ucraina si a lipsei unui sistem integrat de control al traficului. „Asa cum am declarat in mai multe randuri, este nevoie de o Strategie Nationala de combatere a comertului ilegal, ceruta public de autoritatile de aplicare a legii, precum si de Consiliul Concurentei, potrivit caruia contrabanda e principalul factor perturbator pe piata tigaretelor”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.