Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piața de carte din Franța a cunoscut o creștere spectaculoasă în 2021

europafm.ro
carte

Piaţa de carte din Franţa a cunoscut o creştere inedită în 2021, înregistrând o progresie de 12,5% în comparaţie cu 2020 şi de 7,4% faţă de 2019, potrivit datelor publicate joi de revista specializată Livres Hebdo, informează AFP.

Conform unui studiu realizat de cabinetul Xerfi/Spécific, ''niciodată piaţa de carte, o piaţă matură, ale cărei evoluţii au oscilat în fiecare an, în ultimii 15 ani, între -2% şi +2%, nu a cunoscut un astfel de ritm de creştere''.

Anul 2020 a fost perturbat de închiderea activităţilor comerciale în urma crizei sanitare provocate de COVID-19. În 2021, în schimb, librăriile au avut parte de un aflux de clienţi pe întreg parcursul anului, potrivit Agerpres.

Xerfi subliniază că marii beneficiari ai entuziasmului pentru carte au fost librăriile aşa-zise de nivel doi (mici sau medii), care au înregistrat o creştere record de 17,5%, urmate de librăriile de prim nivel (cele mai mari, situate în marile oraşe), cu o creştere de 14,9%.

Marile magazine culturale (Fnac, E.Leclerc, Cultura, etc.) au înregistrat o creştere puţin mai mică decât ansamblul pieţei (+12%), iar hipermarketurile, o creştere de +6,6%.

Pe sectoare, Livres Hebdo salută evoluţia excepţională a benzilor desenate (+34%), gen stimulat de lansarea unui nou album din seria ''Astérix'', de departe cea mai bine vândută carte a anului, cu peste 1,5 milioane de exemplare.

Urmează apoi cărţile pentru tineri (+16%), cele de nonficţiune (documente, eseuri, biografii, +13%), cărţi practice (+12,5%) şi cele de literatură (+12%).

Potrivit unui alte companii de cercetări de piaţă, GfK, citată într-un comunicat al Festivalului internaţional de benzi desenate de la Angoulęme, în 2021, benzile desenate au depăşit cărţile pentru tineri şi au devenit ''al doilea tip de carte cumpărat în Franţa, deţinând 24% din piaţă în volum, talonând la foarte mică distanţă operele de literatură generală (25%)''.

În Belgia, vânzările de benzi desenate au depăşit deja vânzările de volume de literatură, potrivit Livres Hebdo.

GfK estimează la 85,1 milioane numărul benzilor desenate vândute în Franţa în 2021, echivalentul unei creşteri anuale de 60%, la o cifră de afaceri ''de peste 889 milioane euro''.

Aflată în plină expansiune, piaţa de manga a crescut de peste două ori într-un an (+107%) şi reprezintă ''peste una din două benzi desenate cumpărate în Franţa''.

Indiferent de gen, pe parcursul anului au apărut 68.047 de titluri, echivalentul a 270 de titluri în fiecare zi lucrătoare. Este un număr similar anului 2019, dar cu 12% mai mult decât în 2020, anul în care lockdown-urile au descurajat publicarea a numeroase titluri.

Potrivit Institutului de Statistica din Franţa (INSEE), preţul cărţilor a rămas relativ stabil în 2021, în creştere cu 0,5%.

Sindicatul naţional al editorilor, care îşi bazează datele pe cifrele de afaceri ale editurilor, a estimat la rândul său în decembrie o creştere a vânzărilor de carte de 19% în 2021 în comparaţie cu 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.