Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a scăzut anul trecut în valoare cu doar 3-8%

deloitte

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a scăzut anul trecut în valoare cu doar 3-8% faţă de 2019, un an bun, cu creştere economică şi cu un avans al consumului privat, relatează mediafax.

Scăderea este mult sub estimări, după o primă jumătate de an 2020 în care se dicuta chiar de un declin de 50%, arată calculele ZF pe baza datelor oferite de Deloitte.

Pandemia însă doar a pus pe pauză apetitul investitorilor pentru tranzacţii, mai ales în perioada de lockdown, astfel că pe final de an s-au parafat multe deal-uri şi mai ales mari. În volum declinul a fost mai mare decât în valoare, de circa 17%, semn că valoarea medie a fiecărui acord a fost peste cea din 2019.

În total, pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din România s-au semnat anul trecut 91 de tranzacţii, faţă de 110 în 2019. Potrivit estimărilor Deloitte, valoarea totală a pieţei, inclusiv tran­zacţiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost de 3,7-4,3 miliarde de euro în 2020, faţă de 4-4,4 miliarde de euro în 2019. Din total, tranzacţiile a căror valoare a fost comunicată au totalizat 1,5 miliarde de euro, faţă de 1,7 miliarde de euro în 2019. Sunt analizate doar tranzacţiile de peste 5 mil. euro.

„Anul 2020 a marcat o scădere a numărului de tranzacţii comparativ cu nivelul anului precedent, care a reprezentat un record pentru perioada de după criza financiară, însă, ţinând cont de contextul ge­neral fără precedent marcat de pandemia de COVID-19, putem spu­ne că aceste re­zultate sunt bune. O analiză pe trimestre indică faptul că trimestrul al doi­lea a fost cel mai afectat, pentru ca ul­terior acti­vitatea să în­re­gistreze un reviriment notabil“, a spus Radu Dumi­trescu, partener coor­do­nator consul­tanţă fi­nan­ciară De­loitte România.

El adaugă că anul 2020 a adus cea mai mare tranzacţie a ulti­mului deceniu: pre­luarea unui portofoliu de active deţinut de CEZ în România. Acest deal a fost eva-luat la peste 1 mld. euro, astfel că ţine singur în spate cel puţin un sfert din piaţa locală de M&A. O piaţă mică precum cea locală poate fi influenţată pozitiv sau negativ de un astfel de deal, mai exact dacă se întâmplă, se amână sau pică. Această tran­zac­ţie din domeniul ener­giei spre exemplu se ne­gocia de dinainte de pandemie, ea doar fiind semnată în 2020.

Pe lângă opera­ţiunile CEZ preluate de către fondul Macquarie Infras­truc­ture and Real Assets (MIRA), cele mai mari tranzacţii ale anului trecut au fost preluarea de către dezvoltatorul ceh CPI Property Group SA a unui pachet minoritar din acţiunile Globalworth - cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România şi Polonia (aproximativ 280 mil. euro) şi achiziţia de către Orange România a pachetului de 54% din acţiunile Telekom România Commu­nications (268 mil. euro).

Lor li se adaugă o nouă rundă de finanţare în valoare de 225 mil. dolari (200 mil. euro), obţinută de către UiPath şi vânzarea de către OMV Petrom a 100% din participaţia sa în Kom-Munai LLP (KOM) şi Tasbulat Oil Corporation LLP (TOC) din Kazahstan către Magnetic Oil Limited (valoare necomunicată).

De altfel, de mai mulţi ani piaţa locală de profil este concentrată la vârf, iar 2020 nu a făcut excepţie. Nouă tranzacţii cu o valoare declarată sau estimată la minimum 100 de milioane de euro au fost anunţate anul trecut. În 2019, numărul acestora a fost similar, spun analiştii Deloitte.

„Notăm o activitate de M&A alimentată de un interes real al investitorilor atât financiari, dar în special strategici, faţă de sectoarele cu potenţial de creştere. De asemenea, în rândul investitorilor strategici se remarcă jucători importanţi ce vizează intrarea pe piaţa românească, fenomen ce sugerează accelerarea căutării de noi oportunităţi de expansiune în contextul reevaluării planurilor strategice“, a spus Iulia Bratu, director, corporate finance Deloitte România.

Cele mai active sectoare din punctul de vedere al numărului de tranzacţii au fost cel imobiliar (inclusiv construcţiile), energia şi sectorul financiar. Cumulat, acestea au generat 50 de tranzacţii, potrivit Deloitte. Din punctul de vedere al valorilor, pe primul loc s-a aflat tot sectorul imobiliar, urmat de tehnologie şi energie.

După un 2020 marcat de pandemie, noul an ridică o serie de întrebări, pentru piaţa de M&A şi pentru economie în general.

„În legătură cu evoluţia activităţii de fuziuni şi achiziţii anul acesta, avem un optimism rezervat. Există semnale care indică faptul că interesul actorilor din piaţă pentru tranzacţii, atât pe partea de cumpărare, cât şi de vânzare, va continua în 2021, dar, având în vedere incertitudinile care guvernează întregul spectru economic pe fondul continuării pandemiei, rămânem prudenţi“, a mai spus Radu Dumitrescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.