Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piaţa economică a industriei utilajelor în România

masina surplex

Anul trecut se estima că exporturile de utilaje şi maşini-unelte din Europa vor creşte cu până la 14 procente. O parte din acest procent îşi are originile în România, încă sursă de export pentru astfel de utilaje. Deşi nu mai avem industria la nivelul la care era cândva, funcţionăm în continuare. Mai cu seamă suntem activi pentru că am pătruns pe piaţa europeană şi cererile aici sunt frecvente. Asta ne menţine şi pe noi românii ca jucători importanţi.

Sunt companii care fac export ca parte definitorie a muncii. Asta înseamnă că 97% din ceea ce se produce merge la export. Acesta este cazul companiei Comelf, de exemplu. Situaţia este similară în mai multe cazuri, având în vedere că cel puţin pe segmentul de industrie agricolă deţinem doar 8 companii producătoare, din 30 câte erau în urmă cu 24 de ani. Multe s-au schimbat de atunci.

Exportul de utilaje este rotiţa care susţine atât economia cât şi sectorul industrial românesc. Cei de peste hotare văd aici forţa de muncă ieftină şi implicit produse mai ieftine, în timp ce noi ne găsim publicul consumator cu mai multe şanse decât pe plan local. Un schimb de nevoi de ambele părţi. Interesul tot mai crescut al investitorilor străini încă există, cu stabilitate. Dacă în 2013 oficialii spuneau că cifrele sunt îmbucurătoare acum avem un avânt în privinţa investiţiilor.

Ba mai mult decât atât, investitorii străini au ţinte directe spre România. Dincolo de piaţa de utilaje interesul este crescut chiar şi pentru achiziţia de terenuri arabile. Au totuşi o limită pentru că legea impune ca un maximum de 6% din terenurile ţării să poată fi înstrăinate. În orice caz, investesc în astfel de afaceri pentru că găsesc aici toate elementele unei afaceri prospere: mâna de lucru ieftină, având în vedere salariul minim pe economie pe piaţa europeană, utilajele ce se produc local şi chiar şi posibilitatea de a atrage fonduri europene pentru cultivare şi întreţinerea terenurilor.

Un alt domeniu de interes este reprezentat de industria lemnoasă. Avem păduri de exploatat, avem raiul verde de oferit. Aproximativ 30% din suprafaţa României înseamnă numai pădure. O întreagă industrie şi din acest punct de vedere. Străinii vin la noi să investească. Aşa că şi segmentul de utilaje pentru lemn şi prelucrarea acestora sunt la mare căutare.

Fie că este vorba de utilaje noi, second hand, investitorii străini continuă să susţină economia şi industria ţării. Au şi sprijin pe măsură, toate condiţiile să îşi îndeplinească scopul pentru că găsesc legi care le permit, găsesc utilaje pentru prelucrarea lemnului şi a metalului la preţuri corecte şi accesibile pentru clasa de dotări. Uneltele de muncă se găsesc şi în varianta second hand, aşa cum sunt şi acele utilaje second hand de vânzare la Surplex, ieftine dar și de înaltă calitate. Şi nu în ultimul rând găsesc românii disponibili ca forţă de muncă şi mai ales primitori, aşa cum li se duce vestea în toată Europa.

content-image

Dacă la noi industria lipseşte pentru că nu mai suntem la nivelul convenabil  din punct de vedere economic să investim masiv în asta, ne bazăm pe soluţii externe. Industriile care încep să se mişte mai mult datorită unor investiţii şi capitaluri străine sunt diverse, de la cea a lemnului şi până la cea agricolă. Partea cea mai bună din toate este că avem motoraşe care pun în mişcare segmente importante.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.