Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piaţa imobiliară din Cluj a crescut în 2017 cu 30%. Valoarea tranzacţiilor - dublul bugetului local

cluju.ro
cluj napoca

Valoarea tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca pe anul trecut s-a ridicat la aproape 600 de milioane de euro, cu 30% mai mare decât în anul 2016, ponderea semnificativă fiind reprezentată de apartamente, relevă datele unui ghid imobiliar lansat de o firmă de consultanţă, potrivit Mediafax.

Directorul firmei de consultanţă care a realizat ghidul imobiliar pe 2017, Adrian Vascu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă că aproape 70% dintre cumpărători provin din judeţul Cluj, iar restul din alte judeţe şi din străinătate.

„Ghidul imobiliar pentru Cluj-Napoca este un proiect unicat, lansat în urmă cu 5 ani. Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare în anul 2017 din municipiu a fost de 594 de milioane de euro, cu 30% mai mult faţă de anul precedent, ceea ce înseamnă dublul bugetului local. Ponderea cea mai semnificativă din totalul sumei au reprezentat-o apartamentele, cu 63% din total (5.641 din totalul de 8.772 tranzacţii). 69% dintre cumpărători provin din judeţul Cluj, în timp ce 29% sunt din alte judeţe, precum Bistriţa Năsăud, Maramureş şi Alba, iar 2% vin din străinătate, din ţări cum ar fi Franţa. Cartierul Mănăştur, cel mai mare din Cluj-Napoca, a înregistrat cele mai multe şi cele mai valoroase tranzacţii, iar strada Calea Mănăştur a avut cele mai multe tranzacţii”, a spus Vascu.

Potrivit acestuia, 69% din tranzacţiile înregistrate sunt finanţate din fonduri proprii, restul din credite bancare.

„Cluj-Napoca a rămas un pol interesant de investiţii imobiliare, fiind un centru universitar, hub IT, se găsesc locuri de muncă, sunt organizate multe evenimente sportive şi culturale, astfel că au determinat multe persoane să caute o locuinţă aici. Şi piaţa chiriilor este interesantă, sunt chirii mari în oraş”, a precizat Adrian Vascu.

Conform informaţiilor din ghidul imobiliar pe 2017, cele mai multe tranzacţii s-au înregistrat în luna decembrie, în valoare de aproximativ 80 de milioane de euro, iar cea mai scumpă casă tranzacţionată a fost pe str. Moţilor, în centrul municipiului, valoarea fiind de 600.000 de euro.

„Cel mai scump teren a fost tranzacţionat în cartierul Borhanci, de 1,1 milioane de euro, iar cea mai valoroasă tranzacţie a fost realizată de o persoană juridică şi a inclus o clădire de tip comercial, în valoare de 8,4 milioane de euro. Preţul mediu pe metrul pătrat al apartamentelor tranzacţionate a fost de 1.211 euro, faţă de 1.000 de euro în 2016, Cluj-Napoca ocupând primul loc pe ţară”, a subliniat directorul firmei de consultanţă.

În anul 2013, primul an când a fost realizat primul ghidul imobiliar, valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la Cluj-Napoca la 200 de milioane de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.