Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piața interbancară încheie anul 2023 cu un excedent de lichiditate record

cancan.ro
robor

Piaţa interbancară a închis anul 2023 cu un excedent de lichiditate record, de aproape 45 mld. lei medie zilnică în decembrie, în timp ce ROBOR a scăzut lent, până la 6,22%, scrie Ziarul Financiar.

Piaţa interbancară a avut în luna decembrie din 2023 un excedent de lichiditate substanţial, de aproape 45 mld. lei medie zilnică, marcând un nou record al ultimului deceniu. Astfel, piaţa interbancară a rămas pe surplus pe tot parcursul anului 2023, de circa peste 29 mld. lei, medie zilnică, potrivit mediafax.

Suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a fost în luna decembrie de 44,6 mld. lei, medie zilnică, cel mai ridicat nivel de după anul 2012. Nivelul a fost de patru ori mai mare decât în decembrie 2022, precum şi în creştere cu 11% faţă de noiembrie 2023.

În contextul excedentului mare de lichiditate din sistemul bancar, instrumentul de politică monetară relevant în România a devenit dobânda de 6% la facilitatea de depozit (care este remunerată de BNR băncilor care-şi parchează bani astfel), şi nu dobânda-cheie de 7%, după cum au explicat şi analiştii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.