Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piața muncii dă semne de revenire la nivelul pre-pandemic (STUDIU)

edway.edu.au
angajati

Piața muncii începe să dea semne de revenire la nivelul de dinaintea pandemiei, arată un raport al BestJobs, arată Mediafax. Potrivit unui comunicat al companiei, după prima jumătate a acestui an, bilanțul pe piața muncii are rezultate consistente, ca urmare a creșterii activității angajatorilor și candidaților.

Astfel, în prima jumătate a anului s-au înregistrat 4 milioane de aplicări pe platforma BestJobs. Domeniile care au atras cele mai multe aplicări au fost Vânzări, Financiar & Contabilitate, Management, IT & Telecom, Administrativ & Secretariat, Specialiști / Tehnicieni. La polul opus, domeniile care au înregistrat cel mai mic număr de aplicări au fost sectorul Juridic / Public, Medicină / Sănătate și Sport / Artă / Divertisment.

Cele mai căutate locuri de muncă au fost pentru poziții de Contabil (cu 23.142 căutări), Inginer / IT (cu 21.658 căutări), Șofer (cu 18.054 căutări) și Economist (cu 16.918 căutări).

De la începutul anului, angajatorii au publicat în total 150.000 de locuri de muncă noi pe BestJobs. Conform anunțurilor de recrutare, se caută angajați full-time (94%), din categoriile white collar (56%), blue collar (24%) și pentru poziții de management (20%). În vederea găsirii oamenilor potriviți pentru locurile disponibile, companiile au contactat 430.000 de candidați, din cei 1 milion activi pe platformă în prima jumătate a anului. Dintre aceștia, 24.000 au fost marcați drept angajați de către angajator.

Potrivit BestJobs, cele mai mari salarii nete rămân și în 2021 în IT / Telecom, Medicină / Sănătate, Inginerie și Management. Mai mult, s-au înregistrat creșteri salariale pentru toate domeniile de activitate, cele mai mari fiind în Agricultură & Zootehnie (cu 46% față de a doua jumătate a lui 2020), în Educație & Training (cu 43,8%) și în Administrativ & Secretariat (cu 39,3%). La polul opus, domeniile în care salariile au rămas aproape la același nivel cu 2020 sunt: Au pair / Babysitter / Curățenie (cu o creștere de doar 11%), Securitate & Militar (cu doar 5,1%) și Resurse Umane (cu doar 3,8%).

După un an marcat de incertitudine, angajații își doresc un job full-time, în cadrul unei companii care să le ofere siguranța locului de muncă, după cum declară 8 din 10 candidați. Alți 55,8% își doresc să lucreze într-o companie privată, în special multinațională.

Interesul pentru joburile remote a crescut în aceste luni ale anului. Dacă în ianuarie s-au înregistrat 60.000 de căutări pentru oportunitățile care permit munca de oriunde, numărul lor a crescut la 100.000 de căutări în luna iunie a acestui an.

Lucrul de la distanță rămâne și în topul preferințelor celor care au deja un loc de muncă. 82% dintre respondenții unui sondaj BestJobs au spus că ar recomanda acest mod de lucru și cunoscuților, 67% dintre angajații părinți declară că s-au adaptat foarte bine în acest sistem și alți 64% și-ar dori să continue să lucreze o parte din timp de acasă și după ce trece pandemia. Pentru 72%, echilibrul între viața de familie și cea de la job este mai ușor de ținut de când lucrează de la distanță, iar 67% au declarat că nu s-ar mai întoarce la birou.

„Mai mult de un sfert dintre angajați (27%) luau în considerare la începutul anului 2021 să își schimbe locul de muncă din cauza lipsei oportunităților de dezvoltare profesională. Printre beneficiile pe care angajații și le doresc de la companii sunt: bonusuri de performanță (58%), programe de dezvoltare profesională (48%) și asigurări de sănătate private (24%). Pentru 41% dintre angajații care au copii, programul redus măcar o zi pe săptămână ar reprezenta principalul beneficiu dorit. În plus, 78% dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs au declarat că un program de muncă redus nu le-ar afecta productivitatea”, se mai arată în comunicatul companiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.