Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PIB-ul Transnistriei reprezintă doar 10% din PIB-ul R. Moldova

Karadeniz Press
transnistria odesa ucraina

Anul trecut volumul nominal al Produsul Intern Brut (PIB) al nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene (RMN) a crescut cu 25,3%, până la 19,3 miliarde de așa-zise ruble transnistrene, a raportat în sovietul suprem de la Tiraspol, Alexandr Rozenberg, ajuns recent la cârma așa-numitului guvern transnistrean.

La cursul oficial de schimb din regiunea separatistă rezultă un PIB de circa 1,2 miliarde de dolari, transmite Mold-street.com.

Chiar și așa PIB-ul regiunii transnistrene reprezintă doar 10% din PIB-ul Republicii Moldova, care anul trecut a crescut cu 13,9% și a constituit circa 11,9 miliarde de dolari.

Potrivit informațiilor publicate pe pagina guvernului de la Tiraspol, anul trecut volumul producției industriale din regiune a crescut cu aproape 35%, exporturile - cu peste 48%, până la 939 milioane de dolari.

Cea mai mare contribuție la PIB a avut-o Uzina Metalurgică de la Rîbnița cu o cotă de 5% din PIB.

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut în 2021 cu 20%, iar investițiile în active fixe, comparativ cu 2020, au crescut cu 27% și au depășit 2,2 miliarde de de așa-zise ruble transnistrene.

Acest lucru a avut un efect pozitiv asupra veniturilor fiscale ale regiunii - acestea au crescut cu 15%, a precizat Alexandr Rozenberg, care are doar o lună de când conduce executivul regiunii separatiste.

Conform raportului premierului transnitrean în anul 2021, deficitul bugetului nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene (RMN) a scăzut semificativ, consitituind 10,7% din PIB. În 2016, de exemplu, deficitul bugetului regiunii reprezenta aproximativ 24% din PIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.