Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PÎCCJ îi mai dă o 'lovitură' lui Putin: după sesizarea din oficiu privind crimele din Ucraina, acum organizează un seminar cu oficiali ucraineni

M. C.
istockphoto.com
justiție decizie tribunal

Secția parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție organizează în perioada 11-14 iulie 2022 cel de-al X-lea Seminar anual al Asociaţiei Internaţionale a Justiţiei Militare, se arată într-un comunicat. Agenda seminarului se concentrează pe acţiunea procurorilor în contextul crizelor militare şi umanitare, cooperarea judiciară internaţională în contextul crizelor umanitare, precum și pe evoluţiile privind statutul şi atribuţiile procurorilor militari din statele participante.

”În contextul anului 2022, sunt multe aşteptări de la justiţia militară, dar în acelaşi timp s-au creat şi mijloace solide de susţinere a acesteia. S-au constituit reţele în cadrul cărora informaţia profesională este mereu actualizată. Apare, însă, întrebarea legitimă: în cazul unui conflict, câte din aceste instrumente ne vor fi disponibile? Societatea va aştepta de la justiţia militară răspunsuri prompte, iar toată mobilizarea procurorilor militari trebuie pusă pentru rezolvarea momentelor critice, cu concentrare maximă, cu mult curaj”, a declarat procurorul general al PÎCCJ, Gabriela Scutea, la deschiderea seminarului.

Anunțul Parchetului vine în contextul în care în paralel, la 11 iulie, instituția a anunțat că s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității în Ucraina (mai multe informații aici).

„La eveniment participă și o delegație a Procuraturii Generale a Republicii Ucraina, din care au făcut parte Maksym Yakubovskyi, procuror general adjunct, și Andrii Hlumakov, procuror militar șef al Forțelor Reunite din Ucraina, care au susținut o prezentare despre crimele de război și crimele împotriva umanității săvârșite de armata Federației Ruse în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva statului ucrainean.

Tot în cursul zilei de 12 iulie 2022, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a avut loc o întâlnire bilaterală între conducerea instituției și a Secției parchetelor militare și delegația Procuraturii Generale a Republicii Ucraina. Cele două părți au analizat coordonatele cooperării judiciare internaționale în contextul investigaţiei pe care procurorii militari români au iniţiat-o din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 din Codul penal, pe baza principiului universalității.

La deschiderea lucrărilor, care a avut loc ieri la Cercul Militar Național, au participat Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naționale, Gabriela Scutea, procurorul general al PÎCCJ, Nicolae Solomon, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, Paulo Adib Casseb, președintele Asociației Internaționale a Justiției Militare, Nelu Ciobanu, secretar de stat în Ministerul Justiției, Benone-Marian Matei, inspectorul general al Poliției Române, sesiunea fiind moderată de col. magistrat Cătălin Ranco Pițu, procuror militar șef al Secției parchetelor militare.

Participanţii la seminar sunt magistraţi militari din Brazilia, SUA, Grecia, Peru, Mexic, Franţa, Spania, Paraguay, Columbia, Cipru, Ucraina”, se mai arată în comunicatul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.