Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pictorul francez de origine haitiană Herve Telemaque a murit la vârsta de 85 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Pictorul francez de origine haitiană Herve Telemaque, asociat cu suprarealismul şi curentul artei figurative narative, a murit joi la vârsta de 85 de ani în Regiunea Pariziană, unde era spitalizat, a anunţat fiica sa, Elodie-Anne Telemaque, informează AFP.

Diagnosticat cu o gravă maladie autoimună, care l-a constrâns să se deplaseze într-un scaun cu rotile şi i-a afectat capacitatea de mişcare a uneia dintre mâini, artistul a continuat să picteze folosind doar mâna stângă.

El face parte dintre cei 24 de artişti străini ale căror lucrări sunt expuse în prezent la Muzeul de Istorie a Imigraţiei amenajat la Palais de la Porte-Doree în cadrul expoziţiei intitulate "Paris et nulle part ailleurs", care readuce în actualitate anii de efervescenţă artistică postbelică, din 1945 până în 1972, precum şi atracţia pe care capitala Franţei o exercita asupra artiştilor din lumea întreagă, potrivit Agerpres.

Născut în 1937 la Port-au-Prince, în Haiti, Herve Telemaque şi-a părăsit ţara natală în 1957 şi s-a mutat la New York, înainte de a se stabili în Franţa în 1961, în oraşul Villejuif.

Dezamăgit de "ambianţa segregaţionistă" din Statele Unite, unde s-a întors abia în 1973, Herve Telemaque i-a frecventat în Franţa pe suprarealişti, fără să adere în mod oficial la această mişcare şi construindu-şi o cale proprie în curentul pop-art, apărând totodată creaţia europeană, pe care o considera mai critică faţă de societate.

De la sfârşitul anilor 1950, a creat un ansamblu vast de opere de artă cu un vocabular vizual ludic, caracterizat prin gesturi abstracte, imagini similare benzilor desenate şi compoziţii mixte, o operă multiplă şi complexă, marcată de originile sale haitiene şi de cultura persoanelor de culoare.

Prin intermediul picturilor, desenelor, colajelor, obiectelor şi instalaţiilor, el asocia referinţe istorice şi literare cu cele din cultura populară şi din cea a societăţii de consum.

Încorporând imagini şi experienţe din viaţa lui cotidiană, operele sale, colorate, ţes legături între domeniile conştiinţei interioare, experienţei sociale şi relaţiilor complexe dintre imagine şi limbaj.

Herve Telemaque, un artist cu opere expuse în mari muzee internaţionale, a beneficiat şi de o retrospectivă care i-a fost dedicată în Franţa la Centrul Pompidou din Paris în 2015, reluată la Muzeul Cantini din Marsilia, apoi, în 2016, la Fundaţia Clement au Francois din Martinica, unde au fost expuse 50 de pânze ce aveau legături directe cu regiunea Insulelor Antile şi cu Africa.

În 2010, Herve Telemaque a patronat licitaţia "Haiti Action Artistes", al cărei obiectiv a fost acela de a reda artiştilor haitieni mijloacele necesare pentru a lucra din nou şi a crea structuri perene, după devastatorul seism din 12 ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.