Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pictura Mona Lisa Hekking a fost adjudecată pentru 2,9 milioane de euro

mona lisa hekking

"Mona Lisa Hekking", celebra replică din secolul al XVII-lea despre care proprietarul său, Raymond Hekking, susţinea în anii 1960 că era autentică, a fost vândută cu 2,9 milioane de euro (inclusiv taxe) la o licitaţie online organizată de casa Christie's, relatează AFP vineri, informează Agerpres.

Dovadă a faptului că Gioconda lui Leonardo da Vinci, care este expusă la Muzeul Luvru, continuă să fascineze, această copie de o excelentă calitate a fost achiziţionată de un colecţionar străin, după ce paisprezece ofertanţi şi-au manifestat interesul, a declarat Christie's Paris.

Vânzarea de pe site-ul Christie's a demarat în urmă cu o săptămână. Fără taxe, suma a ajuns la 2,4 milioane de euro, cu mult peste estimarea iniţială privind valoarea operei, de 200.000 - 300.000 de euro.

Acest tablou a ţinut prima pagină a ziarelor şi a stârnit atenţia radiourilor până în Statele Unite, după ce a fost achiziţionată de la un anticar din regiunea Nisa de Raymond Hekking.

Colecţionar pasionat de artă, el a susţinut autenticitatea acestui tablou în faţa istoricilor de artă şi ai reprezentanţilor mass-media în anii 1960. El punea la îndoială autenticitatea tabloului conservat la Luvru şi cerea muzeului să dovedească că Leonardo da Vinci a pictat cu adevărat această pânză.

Obsedat de ideea că deţinea capodopera lui Da Vinci, el credea că nu Gioconda cea autentică fusese returnată la Luvru în 1914, la trei ani după furtul acestui tablou în 1911 de italianul Vincenzo Perugia, şi susţinea că în locul acestei picturi fusese pusă o copie.

După decesul lui Raymond Hekking, în 1977, tabloul a rămas în familia sa.

Citește și: Luptele interne din TVR pentru conducerea televiziunii! Dezvăluirile lui Ionuț Cristache: 'Nu cumva poate fi încadrat la trafic de influență?'

"Mona Lisa" a intrat în colecţiile regelui Francois 1 la puţin timp după 1517.

Mai multe copii au fost realizate ulterior, de la începutul secolului al XVII-lea, între care se află şi cea pe care a achiziţionat-o Raymond Hekking.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.