Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piedică în calea mutării PSD în familia conservatorilor europeni: Polonezii, joc dublu la Bruxelles

psd

Aşa cum STIRIPESURSE.RO scria ieri, în PSD au existat discuţii despre o eventuală trecere de la Partidul Socialiştilor Europeni (PES) la Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ACRE). Această variantă a ieşit momentan din calcule, însă un document prin care se asumă o doctrină mai conservatoare ar urma să fie adoptat la Congresul din martie.

Au existat speculaţii cu privire la faptul că scenariul trecererii la ACRE este doar o modalitate de a "arăta pisica" partenerilor din PES, care nu au susţinut PSD în ultimul an. Un alt senariu este cel al excluderii PSD din PES, motiv pentru care social-democraţii români ar dori să întoarcă situaţia în favoarea lor şi să susţină că este vorba despre o plecare voluntară.

Vezi şi: Trucuri pentru o cafea perfectă: Metoda japoneză şi ingredientul care elimină efectele secundare neplăcute .

Oricare ar fi adevărul în privinţa posibilei despărţiri a PSD de PES, lucrurile sunt complicate şi în ceea e priveşte alăturarea la ACRE. Grupul Conservatorilor, dominat în prezent de britanici, cuprinde şi partidul aflat la putere în Polonia, Lege şi Dreptate (PiS). (Ca fapt divers, din acelaşi grup european face parte şi Monica Macovei.) Polonezii, "oaia neagră" a Europei în prezent, ar putea fi piedica în calea unei eventuale intrare a PSD în ACRE.

Prin poziţiile publice, polonezii au o atitudine pozitivă faţă de România. Nu aceeaşi atitudine există şi în spatele uşilor închise. Potrivit unor surse politice, polonezii de la PiS, rămaşi singuri în faţa criticilor de la Bruxelles, după ce Viktor Orban şi-a negociat la nivel de PPE problemele, dau România ca exemplu. Mai exact, aceştia reproşează Bruxelles-ului că foloseşte unităţi de măsură diferite şi iau la ţintă Polonia, deşi situaţia din România nu ar fi diferită în privinţa statului de drept. Astfel, faptul că polonezii le poartă sâmbetele pe la Bruxelles ar putea fi un impediment major pentru trecerea PSD în familia conservatorilor europeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.