Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pierderi catastrofale de 43 de miliarde de dolari în trimestrul trei la Fondul suveran de investiţii al Norvegiei

igamingbusiness.com
Norvegia

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.150 miliarde de dolari, a raportat vineri pierderi de 449 miliarde de coroane norvegiene (43,47 miliarde de dolari) în trimestrul trei din 2022, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, acest lucru a fost posibil după ce războiul din Ucraina, majorarea dobânzilor şi inflaţia ridicată au afectat pieţele financiare mondiale.

Specialiștii arată că este al treilea trimestru consecutiv în care sunt înregistrate pierderi. Ultima dată când Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a raportat trei trimestre de pierderi a fost în timpul crizei financiare mondiale din 2008-2009, informează Agerpres.

Fondul suveran este gestionat de Banca Norvegiei şi deţine acţiuni la peste 9.300 de companii din întreaga lume, controlând 1,3% din toate acţiunile listate la nivel mondial.

În perioada iulie-septembrie 2022, randamentul general al investiţiilor fondului a fost unul negativ de 4,4%.

Investiţiile în acţiuni, portofoliul de investiţii în instrumente cu venit fix şi investiţiile în imobiliare au avut un randament negativ, a anunţat directorul general adjunct de la Norges Bank Investment Management, Trond Grande.

Acesta a declarat: „Trimestrul trei din 2022 a fost caracterizat de majorarea dobânzilor, inflaţia ridicată şi războiul din Europa. Aceste evoluţii au afectat şi pieţele".

Sursa citată menționează că, în total, la finalul lunii septembrie, 68,3% din activele fondului erau investite în acţiuni, 28,5% în instrumente cu venit fix, 3,1% în imobiliare şi 0,1% în infrastructuri din domeniul energiilor regenerabile.

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a raportat pierderi de 1.680 miliarde de coroane norvegiene (174 miliarde de dolari) în primul semestru din 2022.

Înfiinţat în 1996, Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în obligaţiuni, acţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte de energie regenerabilă.

La finele lui 2021, Fondul era acţionar la nouă societăţi listate la Bursa de la Bucureşti, precum OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV), MedLife (M) şi Transport Trade Services (TTS). Valoarea totală a investiţiilor ajungea atunci la 432 de milioane de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.