Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piesa de teatru 'Aceşti îngeri trişti', scrisă de Dumitru Radu Popescu, a avut premiera în octombrie 1969, la Teatrul Naţional

Teatrul Le Phénix Scène Nationale

Piesa de teatru "Aceşti îngeri trişti", scrisă de Dumitru Radu Popescu, a avut premiera în octombrie 1969, la Teatrul Naţional - Compania "Liviu Rebreanu" din Târgu Mureş, regia fiind semnată de Eugen Mercus, potrivit Agerpres.

Din distribuţie făceau parte actorii Mircea Chirvăsuţă, Alexandru Făgărăşanu, Maya Indrieş, Anca Neculce Maximilian, Ştefan Sileanu, Victor Ştrengaru, Marius Toma, potrivit site-ului http://cimec.ro.

Tot în 1969, piesa a fost înregistrată pentru radio, cu actorii Ion Fiscuteanu, Anca Neculce Maximilian, Victor Ştrengaru, Maya Indrieş, Ştefan Sileanu, Mircea Chirvăsuţă, Alexandru Făgărăşanu.

Acţiunea piesei se derulează în jurul personajelor Ion şi Silvia, pe care Marcu îşi propune să-i căsătorească. Dialogurile din piesă sunt rapide, amuzante, incitante. Cei doi încearcă să se cunoască, să afle cât mai mult unul despre celălalt, dar pe măsură ce discută află lucruri secrete despre Marcu şi Cristescu, despre Ioana, soţia lui Marcu, despre legături amoroase ascunse. Uimiţi de câtă înşelătorie şi prefăcătorie văd în jurul lor, Ion şi Silvia ajung la concluzia că e mai bine să nu se căsătorească, să fie liberi, să poată zbura, precum îngerii.

Citește și: Medic: ‘Dacă nu credeți că există COVID19 mergeți voluntari la un spital ce tratează astfel de bolnavi. Țineți de mână un pacient speriat care abia respiră’

În 5 iulie 1970, a avut loc premiera piesei la Teatrul Giuleşti, în regia lui Geo Saizescu, din distribuţie făcând parte actorii Corneliu Dumitraş, Mariana Mihuţ, Ion Vîlcu, Dorina Lazăr, Dan Tufaru, Traian Dănceanu, Ştefan Mihăilescu - Brăila. Muzica spectacolului era semnată de compozitorul Temistocle Popa, conform site-ului http://istoric.teatrul-odeon.ro.

De asemenea, în acelaşi an piesa a fost pusă în scenă şi la teatrele din Botoşani, Cluj (secţia maghiară), Baia Mare, Braşov, fiind distinsă cu Premiul Academiei Române pe anul 1970. Premiera piesei la Teatrul de Stat din Sibiu a avut loc în 1 aprilie 1972, în regia lui Petru Mihail.

Teatru de Stat din Oradea (actualul Teatru "Regina Maria") a montat piesa în stagiunea 1972-1973, în regia lui Alexandru Colpacci, avându-i în distribuţie pe actorii Dorina Păunescu, Eugen Harizomenov, Mia Popescu, Ion Martin, Ion Abrudan, Marcel Segărceanu, Nicolae Barosan. Premiera a avut loc în 5 mai 1973.

" 'Aceşti îngeri trişti' este o piesă în care realul se întrepătrunde cu simbolul, purtătorii aspiraţiilor spre puritate fiind tinerii, care întruchipează perpetua înnoire, regenerarea morală. Ion şi Silvia, 'îngerii trişti', sunt două personaje de o candoare adolescentină ce se apropie şi se descoperă reciproc, după cum îi descoperă şi pe cei cu care sunt în conflict. Categoria lor morală este pusă în antiteză cu laşitatea lui Marcu sau meschinăria lui Cristescu. Cei doi nu duc o viaţă pură, nu sunt scutiţi de rătăciri, au cunoscut deziluzia şi impostura. Totuşi, ei trăiesc cu convingerea că împlinirile îşi au un timp al lor şi râvnesc un paradis terestru, o fericire care, deşi unii le-o refuză, nu încetează să o caute. Ion şi Silvia devin nişte voci ale speranţei într-o piesă lirică intensă, ce pledează pentru altruism, încredere, adevăr şi armonie", se arată în prezentarea piesei de pe site-ul https://www.teatrulreginamaria.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.