Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pilele și pandemia le-au stârnit tendințe sinucigașe: 30% din studenții din România vor să emigreze

reason.com
pandemie coronavirus covid

Studenţii români spun că nepotismul şi favorizarea celor cu pile şi relaţii sunt unele dintre problemele cu care se confruntă generaţia lor, 9% au avut gânduri suicidale în perioada pandemiei, iar 31,9% dintre studenţii români vor să emigreze, acestea fiind câteva dintre concluziile unui sondaj realizat de 34 de asociaţii studenţeşti din România despre viaţa acestora în pandemie.

Conform răspunsurilor, 82% dintre studenţii români se înţeleg bine sau foarte bine cu părinţii, arată sondajul, iar 68,4% consideră calitatea vieţii lor ca fiind bună sau foarte bună. De asemenea, în perioada pandemiei, 72,3% dintre respondenţi au declarat că au nivelul de stres şi anxietate crescut, iar 9% au avut gânduri suicidale. 53,4% dintre ei nu au vorbit niciodată cu un psiholog sau o persoana specializată despre problemele lor de sănătate mintală iar 46,4% dintre ei au suferit de pe urma anxietăţii provocate de fake news, 10,2% de pe urma abuzului verbal, şi 5.9% a bullyingului online.

Îşi doresc cursuri online şi după pandemie

Potrivit sondajului, 50,8% dintre studenţi doresc ca universităţile să ofere posibilitatea de a urma toate cursurile lor online şi după terminarea pandemiei. La întrebarea: Care crezi că este cea mai mare problemă cu care se confruntă generaţia ta? Răspunsurile au fost: 37,7% dintre studenţi au spus că nepotismul şi favorizarea celor cu pile şi relaţii, 13,9% dintre ei au menţionat lipsa accesului la locuinţe cu preţuri rezonabile, 12,9 % lipsa accesului la job-uri bune, 12% dintre studenţi au subliniat lipsa accesului la educaţie pentru tinerii fără venituri.

82,1% dintre studenţii români se înţeleg bine sau foarte bine cu părinţii, şi 68,4% consideră calitatea vieţii lor ca fiind bună sau foarte bună.

În plus, 60,1% sunt optimişti sau foarte optimişti în legătură cu situaţia lor materială în următorii 5 ani. Pentru majoritatea dintre ei, cea mai mare prioritate o are sănătatea, 57,9%, urmată de siguranţa financiară, 56,4%, şi cariera profesională, 55,5%.

Concluziile sondajului „Viaţa Studenţilor În Pandemie” arată că problemele studenţilor depăşesc simplul cadru al educaţiei, şi ating aspecte legate de sănătate, egalitate de şanse şi multe alte lucruri foarte importante pentru viitorul lor şi al nostru, al tuturor.

În educaţie şi carieră, studenţii doresc mai multe opţiuni, mai ales la nivel de desfăşurare a cursurilor exclusiv online (58,5%). Mai mult, pasiunea pentru un anumit profil este principalul motiv pentru care aleg să urmeze cursurile unei facultăţi (43,1%), abia apoi urmată de necesitatea de a avea diploma pentru o anumită carieră (25,8%). Studenţii români sunt mai degrabă antreprenoriali, majoritatea lor (28%) dorind să-şi deschidă firma proprie mai degrabă decât să găsească un job în sectorul public (22,8%) sau în cel privat (22,2%).

Sondajul evidenţiază însă şi presiunile la care sunt supuşi studenţii, agravate în multe privinţe de pandemie. Mai mult de două treimi (71,9%) au avut probleme cu sănătatea mintală, dar serviciile de consiliere psihologică nu par a fi deosebit de disponibile - peste jumătate din ei nu au vorbit niciodată cu un psiholog despre problemele lor (53,4%). Abuzul de substanţe este în creştere printre studenţii din România: în ceea ce priveşte băuturile alcoolice (16,7% consumă mai mult alcool ca înaintea pandemiei), ţigările (20,5% fumează mai multe ţigări), la care se adaugă alimentaţia nesănătoasă (42,2% mănâncă mai nesănătos).

Numărul de studenţi care îşi doresc puţin sau foarte puţin să emigreze este de 35,9%, puţin mai mare decât numărul celor care îşi doresc mult sau foarte mult să emigreze, de 31.9%. „Viaţa studenţilor în pandemie” este un prim proiect al Stării Naţiunii Studenţeşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.