Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pilotul fantomă din Kiev a fost doar un mit de război: a recunoscut inclusiv Ucraina

avion vanatoare Mirage 2000

Rețelele de socializare au creditat pilotul misterios ucrainean cu doborârea a zeci de avioane rusești de la începutul invaziei, dar după ce rapoartele din mass-media l-au identificat în mod fals pe pilotul ucis, forțele aeriene ucrainene se dezvinovățesc. Inclusiv Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, promova imaginea pilotului în primele zile de război. Acum totul se dovedește a fi doar un „mit”.

Pe rețelele de socializare, "Fantoma din Kiev" era un erou militar, un as al aviației de vânătoare aclamat pentru că ar fi doborât mai multe avioane rusești. Poveștile au început la doar câteva zile de la începerea războiului și au circulat timp de luni de zile, susținute de relatările oficiale ucrainene.

Dar sâmbătă, autoritățile ucrainene au recunoscut că legendarul pilot era un mit, informează The Times of Israel, care citează agenția de presă AP.

"Fantoma din Kiev este o legendă de super-erou al cărui personaj a fost creat de ucraineni!", au declarat forțele aeriene ucrainene în limba ucraineană pe Facebook.

Declarația a fost făcută după ce mai multe instituții media au publicat articole care îl identificau în mod eronat pe maiorul Stepan Tarabalka ca fiind omul din spatele poreclei. Tarabalka a fost un pilot real care a murit pe 13 martie în timpul unei lupte aeriene și a primit postum titlul de Erou al Ucrainei, a declarat luna trecută forțele aeriene ucrainene.

Dar el nu a fost Fantoma Kievului, a precizat forța în declarația de sâmbătă.

"Informațiile despre moartea Fantomei din Kyiv sunt incorecte", a scris forța aeriană ucraineană într-o postare separată sâmbătă pe Twitter. "The #GhostOfKyiv este în viață, întruchipează spiritul colectiv al piloților de înaltă calificare din Brigada de Aviație Tactică care apără cu succes #Kyiv și regiunea".

Legenda a apărut la doar o zi după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, când utilizatorii rețelelor de socializare au început să răspândească afirmații, fără dovezi, despre un pilot de vânătoare anonim care a doborât de unul singur mai multe avioane rusești.

Meme-uri, fotografii fără legătură între ele și chiar imagini dintr-un joc video de simulator de zbor au circulat pe rețelele de socializare, susținând că îl arată pe Fantoma de la Kiev în timpul luptei.

La 25 februarie, fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a postat pe Twitter o fotografie pe care Ministerul ucrainean al Apărării o împărtășise cu trei ani mai devreme, susținând în mod fals că o arată pe Fantoma din Kiev, care doborâse șase piloți ruși.

Două zile mai târziu, contul oficial de Twitter al Ucrainei a distribuit un videoclip care includea aceeași fotografie, alături de imagini cu avioane de luptă în luptă, pe o muzică pulsantă, cu mențiunea: "Nu, nu, nu: Oamenii îl numesc Fantoma din Kiev. Și pe bună dreptate - acest as al UAF domină cerul deasupra capitalei și țării noastre și a devenit deja un coșmar pentru avioanele rusești invadatoare".

În aceeași zi, Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, a distribuit aceeași fotografie veche pe Telegram - dar acum susținând că a doborât 10 avioane de ocupație.

Vezi și: Ucraina dă jos prima atestare documentară din Cernăuți făcută de domnitorul Moldovei: în loc o să fie amplasat steagul Ucrainei - FOTO

Până în momentul în care agențiile de presă, inclusiv Times of London, l-au identificat în mod fals pe pilot ca fiind Tarabalka vineri, rapoartele crescuseră numărul fantomelor la 40 de avioane. Ulterior, Times și-a actualizat articolul pentru a reflecta noua poziție a forțelor aeriene cu privire la fantoma de la Kiev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.