Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pionierul reţelelor de calcul, Bob Metcalfe, recompensat cu Premiul Turing, pentru inventarea Ethernet

Internet or Business
smart city oras internet

Bob Metcalfe, pionierul reţelelor de calcul, a fost desemnat miercuri câştigătorul celui mai prestigios premiu din industrie pentru inventarea Ethernet, o tehnologie care, la jumătate de secol după ce a fost creată, continuă să fie fundamentul internetului, transmite Reuters.

Ethernet este conexiunea standard pentru reţele, de la servere din centrele de date la telecomunicaţii, potrivit Agerpres.

Association for Computing Machinery (ACM) i-a acordat lui Bob Metcalfe, în vârstă de 76 de ani, Premiul Turing 2022 pentru "inventarea, standardizarea şi comercializarea" Ethernet.

Turing Award, supranumit "Premiul Nobel pentru tehnică de calcul", este însoţit de un premiu de 1 milion de dolari, fiind susţinut de Google de la Alphabet Inc.

Bazele Ethernet au fost puse când lui Metcalfe - ulterior co-fondator al producătorului de echipamente pentru reţele de calcul 3Com - i s-a cerut să conecteze imprimanta de birou.

La începutul anilor 1970, el lucra la Centrul de cercetare de la Palo Alto al Xerox, care inventase computerul personal şi imprimanta laser. Metcalfe a proiectat o reţea care avea să conecteze aceste dispozitive, modalitatea putându-se extinde fără probleme pe măsură ce numărul calculatoarelor din reţea creştea - ceea ce a pregătit terenul pentru apariţia internetului.

Metcalfe, care a absolvit Institutul de Tehnologie din Massachusetts în 1969 şi a obţinut un doctorat în informatică de la Harvard în 1973, a declarat într-un interviu acordat Reuters că mai sunt încă multe cercetări de făcut în conectarea computerelor, cu precădere în domeniul inteligenţei artificiale (IA).

Potrivit lui Metcalfe, generaţiile anterioare de IA "au murit pe vrej din cauza lipsei datelor". Acest lucru nu mai reprezintă o problemă, datorită miliardelor de oameni care generează date utilizând internetul, însă în prezent provocarea constă într-o mai bună conectare a calculatoarelor care procesează aceste date prin reţele neuronale artificiale.

Aceste reţele pot fi comparate cu creierul uman, cu excepţia faptului că într-un creier neuronii au peste 10.000 de conexiuni fiecare, în timp ce omologii lor artificiali au mult mai puţine.

"Fie creşti puterea de calcul a neuronilor, fie îi conectezi mai bine", a spus Metcalfe. "Creierul ne învaţă" că răspunsul se află în "conectarea lor", a precizat el.

Spaţiul vast de care dispune îmbunătăţirea conectării în reţelele neuronale artificiale "reprezintă un motiv de optimism cu privire la viitorul IA, care eu cred că va continua să se extindă", a adăugat Bob Metcalfe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.