Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pipa Reginei Elisabeta şi sabia lui Saddam Husein, scoase la licitaţie

sabie

Peste 100 de artefacte, influenţate de schimbările culturale şi sociale, dar şi de perioadele istorice, sunt scoase la licitaţie săptămâna viitoare, marţi, 23 mai, potrivit news.ro.

Licitaţia de artefacte masculine cuprinde trei secţiuni: săbii, pipe şi bastoane – piese istorice, de valoare muzeală, între care unele, în epocă, au aparţinut sau au avut legătură cu personalităţi precum Regina Elisabeta, Regele Carol I, Regele Ferdinand ori chiar Saddam Hussein.

Evenimentul dedicat artefactelor masculine debutează cu o impresionantă selecţie de săbii, unele uzate în conflicte armate, altele bogat decorate, de paradă. Exemplarele de colecţie din licitaţia din 23 mai aparţin unor perioade istorice, culturi, mode ori stilistici diferite, de la iatagane otomane şi persane damaschinate cu aur la săbii medievale europene folosite în luptă, dar şi arme de ofiţer din primele două războaie mondiale.

Neaşteptată într-o licitaţie publică din România este sabia orientală, cu teacă lucrată în argint filigranat, cu funcţie de paradă, fost cadou de protocol din partea conducătorului irakian Saddam Hussein către Friedrich Dickel, ministrul de interne al Republicii Democrate Germane, în cca. 1980. Piesa de colecţie, realizată în vremea dictatorului arab, are preţul de pornire de 800 de euro.

O piesă rară este şi sabia kilij din perioada de apogeu a Imperiului Otoman (secolele XVII-XVIII), care are preţul de pornire de 1.000 de euro. Exemplarul, realizat în atelier anatolian, are mânerul din fildeş de morsă şi lama splendid decorată şi damaschinată cu alamă şi aur, cu citate din Coran şi tughra proprietarului.

Din acelaşi registru, ce reuneşte funcţiile decorativă şi culturală, este toporişca indo-persană, intarsiată cu argint, realizată cu mai bine de două secole în urmă, care are preţul de pornire de 200 de euro.

O altă piesă inedită, apariţie în premieră în licitaţiile Artmark, dar cu siguranţă şi în România, este un exemplar de scut tribal din Etiopia, produs din piele de rinocer, care are preţul de pornire de 300 de euro.

Pipele, un alt capitol al rafinamentului masculin, sunt reprezentate în licitaţia din 23 mai prin exemplare realizate în perioada de aur a fumatului de pipă, când recuzita se lucra manual, din materiale scumpe, ce erau adesea sculptate de artişti profesionişti. Pipele, pe lângă funcţia utilitară şi de statut, asociată cu imagini ale bărbaţilor sofisticaţi care savurează momente de aristocratică relaxare, au avut şi rol de cadou de protocol. Este şi cazul pipei dăruite de Regina Elisabeta a României arhitecţilor bisericii Trinitatis Kirche din capitala Germaniei, Berlin. Pipa, de mari dimensiuni, prezintă un element central din lemn ebenizat (care poartă cifrul reginei Elisabeta, surmontat de coroana regală) cu subansamble din corn de cerb şi cu căuşul în stil bavarez din porţelan pictat manual, cu capacul din alamă. Regina Elisabeta, invitată de familia ei regală la inaugurarea bisericii berlineze, nu poate participa, dar trimite cadou, în 1898, fiecăruia dintre cei doi arhitecţi, câte o pipă bavareză, simbol îndoit al legăturilor cu prima prima ei patrie.

Selecţia de bastoane, un alt simbol al autorităţii şi prestigiului, reuneşte piese deosebite, ce reprezintă figuri mitologice, animale sau simboluri masonice. De la bastoane de lux din lemn preţios cu mânere sculptate şi însemne familiale, până la bastoane cu podoabe din argint, fildeş sau pietre semipreţioase, multe dintre ele încorporând un stilet ascuns, fiecare exemplar a vorbit despre statutul şi personalitatea purtătorului său.

Una dintre cele mai interesante piese din licitaţia din 23 mai este un rar baston masonic cu stilet ascuns, cu mâner din fildeş ce reprezintă un craniu decorat cu inscripţii masonice şi care conţine în interior un cifru pentru mesaje criptate. Piesa datează din 1721 şi are un preţ de pornire de 800 de euro.

Selecţia de săbii, pipe şi bastoane reprezintă o sursă de inspiraţie pentru designeri de interior sau pentru pasionaţii de istorie, care sunt în căutarea unor piese unice cu care să decoreze spaţiile contemporane, dar şi un canal sigur pentru colecţionarii de obiecte cu valoare istorică. „Săbii, Pipe şi Bastoane. O Licitaţie de Artefacte Masculine” va avea loc pe 23 mai, ora 19.00, în sala de licitaţie de la Palatul Cesianu-Racoviţă, dar şi online pe platforma Artmark Live 2.0.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.