Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piraţii moderni s-au reorientat şi nu mai deturnează vapoare cargo

Piraţii mărilor preferă din ce în ce mai mult răpirea, mai profitabilă, de echipaje decât deturnarea de vapoare cargou, indică un raport luni, la o zi după moartea unei germane şi răpirea prietenului său de către o grupare islamistă în apele filipineze, relatează AFP.

Numărul cazurilor de răpire a echipajelor de nave în Asia de Sud-Est şi Africa de Vest a ajuns la 44 în perioada ianuarie-septembrie anul acesta, faţă de 19 în 2015 şi nouă în 2014, potrivit raportului Centrului de studii IHS.

''Pirateria şi-a schimbat cursul în ultimii trei ani. Constatăm o creştere a numărului de răpiri în punctele fierbinţi ale pirateriei în Asia de Sud-Est şi în Africa de Vest'', a declarat Devlin McStay, analist la IHS Maritime and Trade.

Citeşte şi: Bancher britanic, condamnat la închisoare pe viaţă în Hong Kong

Armata filipineză a confirmat luni că gruparea islamistă Abou Sayyaf, specializată în răpiri, a ucis o germană şi l-a răpit pe prietenul său în sudul Filipinelor, unde a fost găsit iahtul cuplului.

Reprimarea sporită exercitată de către autorităţi în Asia de Sud-Est pentru a lupta împotriva pieţei negre a petrolului provenit din deturnarea de nave cargou a fost probabil un factor încurajator pentru piraţi de a se îndrepta spre ''operaţiuni de răpire în schimbul răscumpărărilor, ce ar putea fi mai profitabile'', a indicat analistul de la centrul de studii pe probleme de securitate IHS Jane, Ridzwan Rahmat, cu sediul în Singapore, relatează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.