Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pisezi sau rupi medicamentele ca să fie mai ușor de înghițit? Iată la ce risc major te expui

medicamente

Medicamentele ar trebui să trateze anumite afecțiuni, însă dacă nu ne luați corect pot avea efecte neașteptate. Un nou studiu realizat de Lloyds Pharmacy ;i citat de Doctorul Zilei a scos la iveală că 46% dintre oameni nu folosesc corect medicamentele.

Citeşte şi: Cel mai mare fruct din familia citricelor, proprietăţi miraculoase pentru sănătate

”Aproximativ 10% dintre cei care se internează la spital, sunt persoane care nu au folosit medicamentele adecvat. Dacă procedăm corect, ne ferim de o mulțime de probleme”, spune Sultan Dajani, de la Royal Pharmaceutical Society.

Iată cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când vine vorba de medicamente:

Spargerea sau pisarea lor pentru a le face mai ușor de înghițit

Forma anumitor medicamente nu este un factor lipsit de importanţă, iar pisarea acestora prin zdrobire mecanică este contraindicată, este concluzia unui studiu  publicat în revista franceză “Revue de Médicine Interne”.

Specialiştii spun că acest obicei reduce eficienţa medicamentelor sau potențează efectul.

"O parte dintre antibiotice şi medicamente antiinflamatoare trebuie administrate fără să fie sparte sau zdrobite. Aceste medicamente acţionează în organism pe baza unui principiu: substanţa activă se eliberează încet, iar organismul o asimilează lent. Aceste medicamente au o acţiune pe termen lung. Atunci când le zdrobim riscăm ca organismul să primească o doză mult prea mare într-un timp scurt. Astfel, apare risul intoxicaţiilor”, spune farmacistul Sunil Kochhar.

Unele dintre medicamentele folosite greșit cel mai des, sunt cele pentru hipertensiune care conțin diltiazem HCL sau isosorbid mononitrat. Acestea se eliberează în 24 de ore, însă multe persoane le consideră greu de înghițit, iar spargerea sau pisarea lor poate cauza o scădere bruscă a tensiunii.

Spargerea sau zdrobirea medicamentelor poate să si anuleze efectul acestora. O parte dintre medicamente sunt distruse de sucul gastric înainte ca acestea să îşi facă efectul în organism. Pentru a preveni acest lucru, companiile farmaceutice care produc aceste tratamente au învelit pastilele într-o folie protectoare. Atunci când pastilele sunt sparte sucul gastric le distruge.

Citeşte şi:  PREMIERĂ în medicină: O cutie toracică imprimată 3D, implantată cu succes în corpul unei paciente în SUA .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.