Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pizza gătită acasă e tot mai scumpă în Italia și mâncatul în oraș devine tot mai atractiv

foodiggity.com
pizza cu cartofi

Costul preparării clasicei pizza Margherita a crescut luna trecută de două ori mai mult decât indicele inflaţiei în Italia, impulsionat de explozia preţului la uleiul de măsline şi brânză mozzarella, informează Bloomberg, conform Agerpres.

Suma totală cheltuită pentru achiziţionarea ingredientelor pentru clasica pizza Margherita a crescut cu 18,4% în luna mai a acestui an, comparativ cu luna mai a anului trecut, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe datele furnizate de Institutul italian de Statistică (Istat) şi Ministerul Economiei de la Roma.

Indicele Pizza Margherita, calculat de Bloomberg, continua să înregistreze un avans cu mult peste indicele general al inflaţiei, care luna trecută s-a situat la 8%. Indicele reuneşte date privind faina, roşiile, brânza mozzarella, uleiul de măsline şi consumul de electricitate necesar pentru a găti o pizza la cuptor.

În luna mai, cea mai mare creştere în ritm anual s-a înregistrat la preţul uleiului de măsline (24,6%), urmat de preţurile la brânza mozzarella (22,1%). De la o lună la alta, cele mai mari creşteri de preţuri s-a înregistrat la tomate, care au fost cu 7,5% mai scumpe decât în luna aprilie. În schimb, preţurile energie au fost singurele care au scăzut, cu 1,4%.

Comparativ, costul cumpărării unei pizza preparate a crescut cu doar 7,7% pe an, ceea ce face ca luatul mesei în oraş să fie o opţiune mai atractivă decât gătitul acasă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.