DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Plafonarea preţului la gaze naturale şi la celelalte utilităţi defavorizează consumatorii, avertizează Asociaţia Energia Inteligentă

Blacknews.ro
gazoduct gaze

Plafonarea preţului la gazele naturale, dar şi la celelalte utilităţi, va afecta consumatorii, iar cei mai favorizaţi vor fi importatorii şi furnizorii de gaze, atrage atenţia Asociaţia Energia Inteligentă, potrivit Agerpres.

"Pe piaţa de gaze, avem o supraofertă încă de dinainte de apariţia pandemiei COVID-19, ceea ce a determinat ca, începând cu ianuarie 2020, preţurile să scadă şi chiar să scadă accentuat.

Cantitatea mare de gaze rămasă în depozite la sfârşitul ciclului de extracţie 2020, supraoferta din import, măsurile de a 'scumpi' înmagazinarea gazelor pentru ciclul 2020/2021, toate acestea determinau scăderea în continuare a preţului gazelor naturale în următoarele 5 - 6 luni. Decizia autorităţilor de plafonare este una populistă, care nu ţine cont de aceste realităţi.

Această măsură ar putea modifica trendul actual de scădere accentuată a preţului de pe piaţa gazelor naturale din România", afirmă Dumitru Chisăliţă, preşedintele organizaţiei profesionale.

Citește și: ALERTĂ Spitalul Județean Deva intră în carantină

Conform datelor Asociaţiei Energia Inteligentă, consumul a scăzut în martie 2020 cu 15 - 20% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

"(...) autorităţile ar trebui să modifice articolul următor din recenta ordonanţă: 'În perioada stării de urgenţă preţul gazelor naturale nu poate fi majorat peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanţe militare, acesta putând fi doar diminuat în funcţie de cerere şi ofertă', întrucât este lacunar şi nu protejează consumatorii finali, aşa cum este intenţia declarată.

Acest articol ar trebui să fie modificat în sensul următor: 'Preţul gazelor naturale la consumatorul final nu poate fi majorat peste nivelul practicat în contractele existente la data'.

În această situaţie, articolul respectiv ar avea o utilitate de prevenire a unei foarte puţin posibile situaţii de creştere a preţului gazelor naturale în următoarea perioadă, la nivelul consumatorului final", susţine sursa citată.

Asociaţia Energia Inteligentă reuneşte profesionişti din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, care militează pentru un preţ corect al gazelor naturale şi pentru creşterea transparenţei în piaţa de energie din România.

Misiunea asociaţiei este de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor de gaze şi de energie din ţara noastră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.