Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plan a la Tudose în PSD. Eliminarea apropiaților lui Dragnea, țintă cu bătaie lungă

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea tudose

Războiul dintre premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD Liviu Dragnea,  ajuns la etapa de armistițiu, este departe de finalizare. Încurajați de victoria parțială obținută de Tudose și de știrbirea autorității lui Dragnea la Palatul Victoria și, în special  în partid,  apropiații și susținătorii premierului  au  în plan șubrezirea  treptată a  poziției  actualului șef de partid. Iar Cotroceniul are  propriul rol în această ecuație.

Curtat, dar și avertizat de către partizanii lui Dragnea, Tudose pare a nu se fi mulțumit cu victoria de etapă obținută. Cunoscut drept  jucător de șah, acesta pare a-și calcula mutările cu grijă în cadrul unui plan pe termen lung. Deocamdată a  obținut  un post cheie pentru  un apropiat de-al său, Marius Nica la Fonduri Europene și promisiunea, discutabilă, a atenuării imixtiunii lui Liviu Dragnea în treburile  Guvernului prin eliminarea sistemului de  dublă comandă care a perturbat  activitatea  Palatului Victoria în ultimul an.

Potrivit unor surse din PSD, Tudose mizează inclusiv pe aportul indirect  al președintelui Kalus Iohannis. De când a început criza în interiorul PSD, șeful statului s-a  erijat  în  promovatorul ideii unei curățenii ample în interiorul Guvernului, prin eliminarea  politicienilor certați cu legea

Surse politice citate de către Antena 3 spun că şeful statului nu este de acord cu noile nume propuse de către Mihai Tudose pentru înlocuirea lui Sevil Shhaideh şi Răzvan Cuc. Preşedintele ar urma să refuze unul sau doi dintre noi miniştri.

Mihai Tudose a înaintat  ieri la Cotroceni trei noi nume şi aşteaptă ca aceştia să fie validaţi de către Iohannis. Șeful statului a  preferat  însă să amâne o decizie și a cerut noi date legate în special de Paul Stănescu  al cărui nume  există într-un dosar  in rem de corupție instrumentat de  către procurorii DNA. Nici Felix Stroe, propus  pentru  Transporturi, nu are asigurată semnătura președintelui  pe fondul relațiilor  din trecut cu  fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, susțin surse din PSD.

De altfel, un eventual refuz al președintelui Klaus Iohannis nu l-ar supăra foarte tare pe premierul Mihai Tudose, mai ales că cei doi baroni unși de partid pentru Dezvoltare și Transporturi sunt apropiați ai președintelui Liviu Dragnea. mai mult, premierul a recunoscut că nu are un plan  B  în cazul în care șeful statului va  respinge vreuna  din proprunerile făcute pentru cele trei ministere vacantate.

Tocmai pentru a preveni o asemenea situație, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și vicepremierul  Marcel Ciolacu l-au  băgat ieri  după amiază în ședință pe Tudose pentru a găsi împreună soluțiile de rezervă pentru Dezvoltare și Transporturi, susțin sursele citate.

Timpul curge însă în favoarea sa, iar  Tudose știe foarte bine acest lucru. La finele acestei săptămâni, premierul a convenit împreună cu Dragnea  să fie terminată  de către miniștri evaluarea celor 135 de secretari de stat.

"O să facem o întâlnire informală cu miniștrii pentru chestiunile legate de guvernare și pentru evaluarea secretarilor de stat. Le-am dat temă împreună de la Sucevița, nu au finalizat-o. Până la sfârșitul săptămânii viitoare trebuie să prezinte premierului o analiză serioasă a activității fiecărui secretar de stat. Nu avem informații foarte bune despre toți. Evaluarea o facem împreună, problema a fost la comunicare", a anunțat Dragnea, după ultimul CEX al PSD.

Potrivit surselor citate, sub masca eficientizării activității aparatuluii  guvernamental în eșalonul doi, Tudose vrea să impună o reducere a numărului de miniștri, în paralel cu o eliminare treptată a unor nume, în special a celor  considerați prea apropiați de actuala  conducere de partid.

O asemenea tactică îi oferă premierului perspectiva diminuării treptate a influenței lui Dragnea la acest nivel, mai ales că liderul PSD  a avut grijă ca  în ultimul an  să planteze o serie de apropiați și colaboratori în ministere, în special din rândul celor cu care a lucrat pe vremea  când era  șeful CJ Teleorman.

Tudose nu va  sta  cu mâinile  în sân nici în cazul miniștrilor.  Dacă Olguța  vasilescu este considerată încă intangibilă, prestația lui Carmen Dan la Interne se  află sub microscop, iar la evaluarea din iarnă a a miniștrilor nu este exclus ca Tudose să  încerce forțarea  eliminării acesteia din Executivul său, sub pretextul lipsei de performanță și prin asta să-l lase pe Dragnea  fără o altă pârghie  esențială în lupta pentru controlul Guvernului și al partidului, ne-au mai explicat sursele citate.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.