Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plan ambițios în Australia - Incendiile de vegetație ar putea deveni istorie

The New York Times
Australia incendii padure

Un plan ambiţios de monitorizare şi stingere a incendiilor de vegetaţie periculoase din orice zonă din Australia în decurs de o oră, până în anul 2025, cu ajutorul dronelor, a tehnologiei satelitare şi a inteligenţei artificiale, a fost lansat marţi în capitala Canberra, relatează agenţia DPA potrivit Agerpres.

Schiţa proiectului intitulat 'Fire Shield Mission'' a fost prezentată de organizaţia australiană nonprofit Minderoo Foundation, alături de ministrul Ştiinţei şi Tehnologiei din Australia, Karen Andrews.

Planul, considerat de grup o realizare deosebită pentru Australia, se va baza pe cea mai nouă tehnologie de teledetecţie pentru a depista şi răspunde rapid la incendiile de vegetaţie.

''Ştim că fiecare minut câştigat în detectarea unui incendiu îmbunătăţeşte eficacitatea răspunsului şi reduce potenţialul distructiv al incendiului, aşadar există o oportunitate imensă de a aplica noile tehnologii pentru această provocare'', a declarat liderul de proiect, Adrian Turner, citat într-un comunicat.

Conform planului, inteligenţa artificială şi sistemul de învăţare automată vor fi utilizate pentru a identifica flăcările periculoase, iar dronele şi vehiculele autonome vor ajuta la stingerea acestora.

''Această lucrare importantă are un potenţial revoluţionar pentru Australia. Evidenţiază puterea colaborării şi ceea ce poate fi realizat printr-o viziune îndrăzneaţă'', a spus Andrews.

Fundaţia colaborează cu peste cincizeci de parteneri din întreaga comunitate, servicii de urgenţă, industrie, guvern şi cercetare la crearea proiectului şi începerea implementării planului.

Până în prezent, fundaţia a strâns 50 de milioane de dolari australieni (37 de milioane de dolari americani) pentru acest program şi îşi propune să atragă finanţare în numerar şi echipamente în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari.

Incendiile de vegetaţie care au devastat zone din Australia în 2019-2020 au provocat decesul a 33 de persoane şi numeroase animale, au distrus peste 3.000 de locuinţe şi au mistuit peste 17 milioane de hectare de teren.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.