Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plan de lansare a unor obligaţiuni sigure ale regiunii la o comisie din zona euro

pixabay.com
diverse, trend, economie

O comisie formată în 2016 la solicitatea preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, va publica în curând un plan referitor la lansarea unor obligaţiuni ale zonei euro care să aibă la bază datorii ale statelor membre, acestea având rolul să crească siguranţa financiară în regiune, au declarat persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg. Aceste obligaţiuni vor rezista intrării în incapacitate de plată a uneia sau a mai multor ţări din regiune şi nu vor provoca extinderea unei crize financiare.

Iniţiativa Europeană pentru Obligaţiuni Sigure a fost lansată în septembrie 2016, fiind considerată un mijloc de a evita repetarea crizei datoriilor suverane din zona euro. În ultimul deceniu, moneda unică europeană a fost marcată de episoade de stres financiar care s-au extins şi în afara zonei euro. Totuşi, ideea creării unor obligaţiuni ale zonei euro, aşa-numitele ESB, a fost primită cu scepticism de ţări precum Germania, care se tem că vor ajunge să plătească indirect pentru datoriile altor ţări.

Comisia înfiinţată la solicitarea lui Draghi, condusă de guvernatorul Băncii Irlandei, Philip Lane, are în vedere ca instituţii europene private sau publice, cum ar fi băncile mari sau Mecanismul European de Stabilitate, fondul de salvare al zonei euro, să transforme obligaţiuni suverane în obligaţiuni cu trei tranşe, au spus sursele.

Simulările arată că tranşa senior ar avea rating AAA sau apropiat de acest nivel, iar tranşa junior ar avea rating din categoria investment grade. Cel mai redus nivel ar avea un randament de 5-6%.

Comisia Europeană ar trebui să publice o reglementare care să permită ca ESB-urile să fie tratate la fel ca obligaţiunile guvernamentale, a precizat una dintre persoane.

Opţiunea de a cumpăra obligaţiuni ale zonei euro are rolul să reducă riscul retragerilor de capital către statele considerate mai sigure, în perioadele de stres, şi să rupă legătura dintre guverne şi băncile locale, care de obicei investesc în obligaţiunile emise de guvernele lor.

Criza datoriilor publice din Grecia, declanşată în 2009, s-a extins în sudul Europei şi a dus la programe internaţionale de salvare şi aproape la ieşirea statului elen din zona euro.

”Obiectivul raportului, care va fi publicat în ultima săptămână din ianuarie, este şi a fost întotdeauna să ofere informaţii fundamentale pentru discuţiile de la nivel european referitoare la crearea unor active sigure, care să ajute la ruperea legăturii dintre guverne şi bănci”, a declarat un purtător de cuvânt al comisiei, într-un comunicat.

Băncile europene ar putea susţine crearea noilor obligaţiuni, care ar fi noi active lichide cu un nivel de risc aproape de zero, o alternativă la obligaţiunile guvernamentale, au afirmat recent directori ai unora dintre cele mai mari bănci din Europa, într-un document recent obţinut de Bloomberg.

Autorităţile de reglementare din sectorul bancar analizează dacă să impună limite deţinerilor de obligaţiuni guvernamentale ale băncilor şi majorarea capitalului care trebuie păstrat pentru acoperirea expunerilor, conform news.ro .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.