Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planetariu pentru nevăzători, deschis la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi

skywatcher.ro
planetariu

Un planetariu pentru nevăzători, cuprinzând două cupole cu cerul de vară şi iarnă, cu 39 de constelaţii, a fost inaugurat, miercuri, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi, în cadrul acestuia persoanele cu dizabilităţi de vedere având posibilitatea să-şi imagineze cerul cu ajutorul mânilor, potrivit NEWS.RO.

La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi a fost deschisă expoziţia permanentă „Cerul în mâinile tale II - Planetariu pentru nevăzători”, fiind vorba despre un planetariu pentru nevăzători care are două cupole ce imaginează cerul de vară, respectiv cerul de iarnă, cu un total de 39 de constelaţii.

În cadrul expoziţiei, persoanele cu probleme de vedere au posibilitatea să-şi imagineze cerul cu ajutorul mânilor, rotindu-se pe un scaun, unde vor pipăi cerul şi constelaţiile de pe cupolă. Cerul aflat în cele două cupole, atins cu mâna de către nevăzători, este însoţit de o descriere audio cu explicaţii ştiinţifice care se pot descărca pe telefonul mobil.

“Este interesant, am redescoperi constalaţii precum Carul Mare, Carul Mic, mai ales că eu, până la vârsta de 17 ani, am văzut, deci acum îmi aduc aminte cum arăta cerul pe când îl vedeam cu adevărat”, a spus un tânăr de de 23 de ani.

Proiectul cultural „Cerul în mâinile tale II - Planetariu pentru nevăzători” a constat în activitatea de concepere, realizare şi distribuire a şapte planetarii pentru nevăzători, ce promovează patrimoniul cultural imaterial referitor la tradiţiile populare româneşti despre aştri şi constelaţii, într-o formă inovativă, destinată în special persoanelor cu handicap vizual, dar şi publicului larg din România. De acest proiect beneficiază planetariile din Galaţi, Bârlad, Craiova, Constanţa, Bucureşti şi Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj Napoca. Acest proiect a fost iniţiat şi derulat de Complexul Astronomic Baia Mare şi cofinanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Citeşte şi: Ponta DESFIINŢEAZĂ proiectul de buget al Guvernului: 'Mierea se transformă în fiere...' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.