DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Planetele Saturn, Marte, Venus şi Jupiter pot fi văzute într-o linie aparentă, dimineața, înainte de răsăritul Soarelui

Stele căzătoare

Planetele Saturn, Marte, Venus şi Jupiter pot fi văzute în această lună într-o linie aparentă, în fiecare dimineaţă, înainte de răsăritul Soarelui, a declarat, pentru AGERPRES, coordonatorul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", muzeograful Adrian Şonka.

"Oamenii care se trezesc la 5,00 dimineaţa şi merg la serviciu şi prind momentul acesta dinainte să răsară Soarele pot să vadă patru stele foarte strălucitoare spre răsărit, două fiind extrem de strălucitoare şi două nu foarte, dar ies în evidenţă. Sunt patru planete care se văd pe cer în perioada aceasta. Din punct de vedere astronomic, nu e un fenomen. Nu există o aliniere, ci doar se întâmplă să fie toate în aceeaşi direcţie pe cer faţă de Soare. Ele vor rămâne pe cer mai mult timp, se vor vedea în continuare dimineaţa, încă vreo lună-două, iar două dintre ele, Venus şi Jupiter, se vor şi apropia una de alta mult mai mult faţă de cum sunt acum, la sfârşitul lunii aprilie şi începutul lui mai. Vor fi chiar una lângă alta pe cer", a explicat el.

Adrian Şonka a precizat că termenul de "aliniere" nu este unul corect şi că este vorba despre mişcarea normală a planetelor, nefiind ceva ieşit din comun din punct de vedere astrofizic.

"Practic, se văd patru planete pe cer dimineaţa. Seara niciuna, dimineaţa se văd cele patru. Venus şi Jupiter sunt cele mai strălucitoare şi le mai avem pe Saturn şi pe Marte. (...) Se întâmplă mai rar patru planete să fie în acelaşi sector de cer, dar nu este un fenomen care să poată fi calculat şi să spunem că se întâmplă de atâtea ori pe an sau de atâtea ori pe secol. De exemplu, în 2025, o să se vadă şase sau şapte planete pe cer seara. Nu e ceva ce putem calcula, să spunem că se întâmplă o dată la nu ştiu câţi ani", a menţionat acesta.

Adrian Şonka a arătat că planetele vor putea fi văzute şi din oraş, cu condiţia să fie vizibil răsăritul Soarelui.

"Dacă poţi observa răsăritul Soarelui de unde te afli, poţi vedea şi cele patru planete - este exact zona de răsărit a Soarelui. Ele nu sunt sus pe cer, nu se pot vedea deasupra capului, pentru că se văd înainte să răsară Soarele cu vreo jumătate de oră. Sunt apropiate de orizont. Şi ele rămân pe cer, asta e important. Saturn, Marte se văd din ce în ce mai devreme; şi Jupiter. Venus este cea care merge în sens invers şi se apropie de Soare, dar şi ea rămâne vizibilă vreo două luni", a spus el.

Cele patru planete vor mai putea fi văzute într-o linie aparentă timp de încă vreo două-trei săptămâni. Vor rămâne însă pe cer în direcţia respectivă timp de câteva luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.