Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul Ungariei dă semne că funcționează: UE începe să ia în considerare o amânare a sancțiunilor petroliere împotriva Rusiei (analiză Bloomberg)

orban putin

Unele țări din Uniunea Europeană spun că ar putea fi momentul să ia în considerare amânarea unei inițiative de interzicere a petrolului rusesc, astfel încât să poată continua cu restul pachetului de sancțiuni propus, dacă blocul european nu poate convinge Ungaria să susțină embargoul, relatează publicația Bloomberg într-o analiză.

Potrivit diplomaților europeni, guvernele încă urmăresc să ajungă la un acord privind întregul pachet, inclusiv o interdicție progresivă a petrolului, până luni, când miniștrii de externe ai UE se întâlnesc la Bruxelles.

Ideea de a amâna măsura împotriva petrolului rusesc, despre care Ungaria a spus că ar fi prea dăunătoare pentru economia sa, câștigă sprijin, au adăugat diplomații, informează Bloomberg. Dar alte țări sunt îngrijorate că eliminarea acum ar fi un semn de slăbiciune, a spus un alt diplomat.

Viktor Orban din Ungaria a sugerat anterior că orice interdicție privind petrolul ar trebui să fie discutată de liderii UE la un summit. Următorul este programat pentru sfârșitul lunii mai.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, programase o convorbire video cu Orban și cu liderii regionali la începutul acestei săptămâni pentru a discuta un posibil compromis. Însă convorbirea a fost amânată și încă nu a fost reprogramată.

Vezi și: Maghiarii își permit să sfideze toată Europa: videoconferință axată pe sancțiuni, amânată după ce Ungaria a pus bețe în roate

Propunerea UE urmărește să interzică petrolul brut în următoarele șase luni și combustibilii rafinați până la începutul lunii ianuarie. Blocul le oferise termen Ungariei și Slovaciei până la sfârșitul anului 2024 pentru a se conforma sancțiunilor, iar Cehiei până în luna iunie a aceluiași an, deoarece acestea sunt puternic dependente de țițeiul rusesc.

Ungaria și-a înăsprit miercuri poziția publică, afirmând că își va retrage amenințarea de a bloca un embargo doar dacă importurile sale prin conducte vor fi excluse.

Sancțiunile UE necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de țări. În afară de interdicția asupra petrolului, propunerea blocului pentru o a șasea rundă de sancțiuni include, printre alte măsuri, planuri de excludere a încă trei bănci rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT și de interzicere a furnizării de servicii de consultanță și de relații publice către companiile rusești.

Se așteaptă ca strategia UE de a se debarasa de energia rusă până în 2027, care urmează să fie prezentată săptămâna viitoare, să prezinte o investiție limitată care va fi necesară pe termen scurt în infrastructura petrolieră pentru a garanta securitatea aprovizionării țărilor care sunt pe deplin dependente de petrolul din Rusia prin conducte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.