Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Platforma energetică a UE a atras peste 13,4 miliarde de metri cubi de gaz în prima licitație comună de achiziție de gaze

energyintel.com
gaze europa

Într-un comunicat de presă în această dimineață, vicepreședintele Maroš Šefčovič a anunțat rezultatul cu succes al primei licitații internaționale pentru achiziționarea în comun a livrărilor UE de gaze, scrie energy.ec.europa.eu.

Prin valorificarea ponderii sale economice colective, UE a reușit să atragă oferte de la un număr total de 25 de companii furnizoare echivalente a peste 13,4 miliarde de metri cubi de gaz (bcm) – depășind cele 11,6 miliarde de metri cubi de cerere comună pe care companiile din UE au depus-o prin recent înființulmecanism de cerere agregată (Aggregate EU).

Furnizorii internaționali au fost deja potriviți cu clienții europeni pe AggregateEU de către furnizorul de servicii PRISMA, însumând un volum total de 10,9 miliarde de metri cubi. Aceasta acoperă 8,7 miliarde de metri cubi de gaz prin conductă și 2,2 miliarde de metri cubi de GNL.

Companiile din UE vor putea acum să negocieze condițiile contractelor de furnizare direct cu companiile furnizoare, fără implicarea Comisiei

Vorbind mai devreme astăzi, vicepreședintele Maroš Šefčovič a spus: "Acesta este un succes remarcabil pentru un instrument care nu exista acum cinci luni. Comisia și-a jucat rolul de agregator și de potrivire, iar acum revine părților respective să își încheie acordurile. Este un câștig reciproc pentru toate părțile".

Acest exercițiu va sprijini eforturile țărilor UE de a-și îndeplini obligațiile de stocare a gazelor pentru iarna viitoare, consolidând în același timp securitatea energetică colectivă la prețuri competitive. O dată la două luni vor urma licitații ulterioare până la sfârșitul anului. Următoarea rundă de licitații este de așteptat să fie lansată în a doua jumătate a lunii iunie.

Agregarea cererii și achiziția în comun este o inițiativă emblematică în cadrul Platformei Energetice a UE, care a fost creată pentru a lucra la diversificarea aprovizionării cu gaze a UE după ce Rusia a invadat Ucraina și Europa a decis în mod colectiv să-și pună capăt dependenței de importurile de combustibili fosili din Rusia.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.