Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plenul Senatului a adoptat proiectul legislativ prin care 11 iunie este declarată Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești

Inquam Photos / Octav Ganea
Senatul Romaniei

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede instituirea zilei de 11 iunie ca "Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti", informează Agerpres.

Proiectul a fost adoptat cu 79 de voturi "pentru", o abţinere şi nouă voturi "împotrivă".

Pe 11 iunie 1848, la Bucureşti, sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu semnează Proclamaţia de la Islaz, care va deveni noua Constituţie. În aceeaşi zi este editat primul ziar necenzurat din istoria naţiunii române, "Pruncul Român", care apare pe 12 iunie 1848, se arată în expunerea de motive.

Potrivit textului de lege adoptat, anul revoluţionar 1848 are o deosebită însemnătate pentru istoria noastră naţională.

Vezi și: BOMBĂ - Un oficial european anunţă: Comisia Europeană MONITORIZEAZĂ modificările Codului de procedură penală

"Pe 14 iunie 1848 a fost adoptat de către guvernul revoluţionar tricolorul, ca steag naţional (Ziua de 26 iunie - pe stil nou - a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional, dintr-o eroare de principiu istoric), iar în ziua de 13 septembrie a fost proclamată Ziua Pompierilor din România, ca urmare a bătăliei din Dealul Spirii dintre armata otomană şi Compania de Pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu. Cu toate acestea, ziua de 11 iunie, de departe cel mai important eveniment din 1848, când 'Proclamaţia de la Islaz' a fost semnată de domnitorul Gheorghe Bibescu, care a recunoscut astfel cererile poporului şi guvernului revoluţionar, trece neobservată. De asemenea, evenimentele din 1848 şi 1849 în Transilvania reprezintă paşi fundamentali pentru afirmarea naţiunii române şi Marea Unire din 1918", se menţionează în proiect.

În actul normativ se mai precizează că autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile.

Proiectul a fost iniţiat de parlamentari de la PSD.

Senatul este prima Cameră sesizată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.