Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plic alb în ghizodan negru cu 30.000 de lei la SPECIALISTUL DNA - Filmul flagrantului delict al procurorilor

bani flagrant

Procurorii anticorupție l-au deferit, recent justiției pe unul dintre specialiștii prorpii angrenați în achiziționarea unei drone pe care Direcția să o folosească în operațiunile de strângere de probe în marile dosare de corupție instrumentate.

Anterior specialistul cadastral fusese prin în flagrant delict, având asupra sa o suma mare de bani, nejustificată, a fost reținut și apoi arestat preventiv pentru 30 de zile.

Citește și: Detaliul FIN CARE indică TEAMA ex-secretarului de stat din mega-dosarul `Baza Cutezătorii`...

În actul de inculpare prin care specialistul cadastral Răzvan Despa a fost dat pe mâna judecătorilor de la Tribunalul București, anchetatorii DNA prezintă filmul complet al flagrantului delict, modul în care acesta a cerut bani de la denunțător dar și motivele.

Întâlnirea „urgentă„

„În contextul descris mai sus, potrivit declarațiilor și înscrisurilor depuse de denunțătorul ( ), în luna mai 2020, acesta a fost contactat de inculpat care i-a solicitat să îi transmită prin email o factura proformă cu privire la achiziția unei drone.

Denunțătorul s-a conformat și a transmis pe adresa de email documentul solicitat.

Ulterior, la data de 15.09.2021, inculpatul Despa Nicolae Răzvan l-a contactat pe denunțătorul prin intermediul aplicației WhatsApp și i-a cerut să se întâlnească întrucât „este urgent”.

Citește și: PEDEAPSĂ DURĂ cerută de procurorii DNA în cazul ex-secretarului de stat Mihnea Costoiu

Întâlnirea dintre cei doi a avut loc la locația indicată de inculpat, parcul din zona Halelor Obor, sector 2, București.

Cu această ocazie, inculpatul Despa Nicolae Răzvan i-a pretins denunțătorului suma de 15.000 de euro, în schimbul eliminării din caietul de sarcini a unor senzori scumpi, fără a modifica suma totală care urma să fie achitată de Direcția Națională Anticorupție în cadrul licitației”, au notat procurorii DNA în actul transmis instanței.

A cerut bani fără jena funcției

„În cadrul discuției, inculpatul Despa Nicolae Răzvan, a afirmat că banii aferenți celor doi senzori urmau să-i revină lui, dând asigurări că în cadrul procedurii de licitație denunțătorul va fi declarat câștigător.

Potrivit aprecierilor denunțătorului, valoarea senzorilor care urmau a fi eliminați din caietul de sarcini de către inculpatul Despa Nicolae Răzvan era de aproximativ 15.000 de euro.

Consecutiv, discuțiilor la care am făcut referire anterior, la data de 10.11.2021, denunțătorul a sesizat organele de urmărire penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită de către inculpat.

Astfel, la data de 12.11.2021, între denunțător și inculpatul Despa Nicolae Răzvan a avut loc o întâlnire în parcul din zona Sălii Palatului din București”, se mai arată în dosarul DNA.

Citește și: Hackerul luat în COLIMATOR de DIICOT ar DEȚINE ZECI DE BITCOIN urmare faptelor sale...

10,000 de euro, negociabil

„Cu acest prilej, inculpatul Despa Nicolae Răzvan i-a solicitat denunțătorului suma de 10.000 de euro, explicându-i că el a aranjat caietul de sarcini și că el va da decizia privind conformitatea cerințelor tehnice ale ofertei transmise de firma al cărei administrator este și că exisă și alte produse și companii care pot oferta produse mai bune la prețuri mai mici.

La remarca lui că profitul rezultat în urma desfășurării licitației este de maxim 10%, adică în jur de 5.000 euro și că dacă vrea, poate primi jumătate din acesta, adică 2.000 euro, a spus că e puțin, drept pentru care a fost întrebat care este suma care l-ar mulțumi.

La această întrebare Despa Nicolae Răzvan răspuns că 10.000 euro, și că dacă nu se poate 10.000 euro, măcar 8.000 euro.

Astfel, cei doi au convenit că denunțătorul se va gândi la suma totală pe care era dispus să o ofere, urmând a da un răspuns în cursul zilei de vineri sau sâmbătă, această sumă urmând să fie remisă în două tranșe echivalent în lei, 50% luni sau marți și restul după încheierea licitației.

Citește și: `Băiat deștept` din Energie RUPE TĂCEREA după 10 ani - `O vedeam pe doamna Udrea..

A picat pe „ambientale„ înainte de flagrant delict

„Circumstanțele desfășurării activității infracționale din ziua de 16.11.2021 reies, atât din conținutul convorbirii purtate în mediul ambiental, precum și din declarațiile denunțătorului.

Chiar în partea de început a dialogului, după ce a avut loc un schimb de amabilități, denunțătorul și inculpatul au reluat discuția pe tema sumei pretinse de acesta din urmă și, deși, inițial a negat cuantumul acesteia, în final a achiesat Despa Nicolae Răzvan a confirmat că suma totală pretinsă a fost 15.000 euro.

După ce au lămurit aspectele prezentate mai sus, denunțătorul a scos plicul ce conținea suma de 30.000 lei și l-a introdus în rucsacul de culoare neagră al inculpatului, conform indicațiilor acestuia.

Consecutiv finalizării întâlnirii, inculpatul Despa Nicolae Răzvan a fost oprit depistat de organele în imediata apropiere a locului de întâlnire, asupra acestuia, mai precis într-un rucsac de culoare neagră fiind identificat plicul de culoare albă ce conținea suma de 30.000 de lei primită de la denunțătorul ( ).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.