DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PMB, explicaţii despre demiterea directorului Teatrului Odeon: 'Corpul de Control a descoperit mai multe nereguli grave'

libertatea.ro
teatrul odeon

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat, vineri, în legătură cu demiterea actriţei Dorina Lazăr de la conducerea Teatrului Odeon, că în luna martie, Corpul de Control al Primarului General a efectuat o serie de verificări la instituţia teatrală, în urma cărora s-au constatat mai multe nereguli grave privind asigurarea, gestionarea şi administrarea bugetului şi patrimoniului instituţiei, obiective stabilite prin contractul de management.

”În luna martie 2017, Corpul de Control al Primarului General a efectuat o serie de verificări la Teatrul Odeon, în urma cărora s-au constatat mai multe nereguli grave privind asigurarea, gestionarea şi administrarea bugetului şi patrimoniului instituţiei, obiective stabilite prin contractul de management”, arată un comunicat remis de biroul de presă al PMB.

Citeşte şi: S-au afișat REZULTATELE la sesiunea de TOAMNĂ a Bacalaureatului. Ce NOTE au luat elevii

”În privinţa contractelor încheiate de instituţie au fost constate mai multe încălcări ale prevederilor legale, respectiv Legea 273/2006 privind finanţele publice locale, Ordinul 1792/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea si plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale, precum şi Ordinul 923/2014 pentru aprobarea normelor metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv şi a Codului specific de norme profesionale pentru persoanele care desfăşoară activitatea de control financiar preventiv propriu”, mai arată comunicatul.

Potrivit PMB, au fost identificate, între altele: plăţi realizate înainte de încheierea contractelor în baza cărora au fost făcute (de exemplu: contract încheiat în luna iunie 2016, pentru care plăţile au fost făcute începând cu luna ianuarie 2016), dar şi contracte care nu prezentau viza de control financiar preventiv şi situaţii de lucrări care nu prezentau bun de plată.

De asemenea, au fost identificate contracte încheiate de Teatrul Odeon a căror valoare nu era specificată şi care nu se regăsesc în Programul Anual de Achiziţii Publice (PAAP).

Totodată, potrivit PMB, au fost stabilite încălcări ale procedurilor şi prevederilor legale în ceea ce priveşte atribuirea unui contract de lucrări de investiţii, prin: acceptarea unei oferte care nu îndeplinea criteriile de admisibilitate, dar şi prin încălcarea principiilor tratamentului egal pe parcursul desfăşurării procedurii de achiziţie publică prin favorizarea unui ofertant, încălcând prevederile OG 34/2006 şi HG 925/2006 şi prin faptul că valoarea estimată prevăzută în PAAP era diferită de valoarea specificată în invitaţia de participare.

Aceste încălcări s-au referit şi la: modificarea tipului de procedură de realizare a achiziţiei publice, din licitaţie, aşa cum era prevăzută în PAAP, în cerere de ofertă, necorelări între documentele aferente caietului de sarcini, necorelări între prevederile caietului de sarcini şi propunerea financiară a operatorului economic declarat câştigător, necorelarea ordonanţărilor de plată cu execuţia bugetară şi decontarea nejustificată a unor cantităţi de materiale.

Citeşte şi: E OFICIAL: Ministrul Mediului a EMIS ordinul care anunţă 'APOCALIPSA' urşilor

”O altă neregulă constatată se referă la încheierea, în cursul anului 2016, a unui număr de 27 de contracte de prestări servicii transport persoane şi mărfuri (recuzită, decoruri) în condiţiile participării la anumite festivaluri, beneficiarii acestor contracte fiind alte instituţii de cultură participante la festival. Teatrul Odeon refactura contravaloarea serviciilor de transport, încasând de la beneficiar contravaloarea acestora şi plătind transportatorului, desfăşurând o activitate de intermediere de transport care nu era inclusă în obiectul de activitate”, mai arată comunicatul PMB.

Primăria Municipiului Bucureşti a precizat în comunicat că plăţile nu erau efectuate din bugetul instituţiei şi nu erau prevăzute în PAAP, Teatrul Odeon încheind astfel un angajament legal fără a avea prevedere bugetară, pentru necesitatea unei alte instituţii, respectiv organizatorul de festival.

”Mai mult, prin aceste contracte, instituţia îşi asumă şi plata unor penalităţi (de exemplu 1% pe zi de întârziere, conform clauzei V.1 din contractul nr. 393/04.11.2016, iar conform clauzei V.2.în cazul decomandării acţiunii, cu mai puţin de 10 zile, se vor percepe penalizări de 50% din valoarea transportului)”, mai arată PMB.

De asemenea, potrivit Primăriei, reprezentanţii Teatrului Odeon au efectuat deplasări în străinătate  - în New York, Madrid şi Florenţa, fără a obţine în prealabil toate acordurile prevăzute prin contractul de management şi fără a avea în bugetul aprobat şi pe contul de execuţie bugetară sume prevăzute pentru deplasări interne sau în străinătate.

”Nu în ultimul rând, inspectorii Corpului de Control au sesizat şi neîndeplinirea măsurilor dispuse de Cameră de Conturi Bucureşti prin procesul verbal de constatare, încheiat în data de 04.12.2015, înregistrat la Teatrul Odeon”, mai arată comunicatul PMB.

Primăria Municipiului Bucureşti a făcut precizarea că raportul corpului de control a fost înaintat instituţiilor abilitate, în vederea dispunerii măsurilor prevăzute de normele legale în vigoare.

PMB a anunţat, miercuri, că Dorinei Lazăr i-a fost încetat contractul de management la Teatrul Odeon şi că actriţa a fost înlocuită în funcţie, în regim de interimat, de Dumitru Cristian Şofron, până la organizarea concursului de proiecte de management, conform legii.

Actriţa a declarat atunci, pentru Agenţia de presă News.ro, că nu ştie despre ce clauze este vorba şi că desfide pe oricine şi-ar închipui că şi-a însuşit vreo sumă din banii instituţiei teatrale.

Citeşte şi: Numire de ULTIMĂ ORĂ a premierului! Răzvan Teohari Vulcănescu, INTERIMAR la CNAS .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.