Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PMP cere Guvernului acordarea de burse identitate pentru toți elevii români din Ucraina

Basescu-preia-PMP-516x330[1]

Deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, solicită Guvernului, prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, modificarea legislaţiei în vigoare şi acordarea de burse identitare pentru toţi elevii români din Ucraina şi debirocratizarea procedurilor, informează agerpres.ro

Deputatul a adresat joi ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, o întrebare parlamentară având ca obiect "posibila modificare şi completare a HG din 25 ianuarie 2018 privind acordarea de burse de merit elevilor şcolilor româneşti din Ucraina". 

În cadrul interpelării, Codreanu menţionează că pe 25 ianuarie Guvernul condus de premierul interimar Mihai Fifor a adoptat "o hotărâre (...) constând în acordarea de către MRP, pe bază concurenţială, a maximum 1.000 de burse lunare de merit a câte 200 de lei româneşti elevilor români din Ucraina, care vor avea o medie generală pe anul precedent de studii de 8,5 şi o medie la limba română de 8 în sistemul de notare de la 1 la 10 din România, ceea ce ar corespunde mediei generale de 10,2 puncte şi mediei la română de 9,6 puncte în sistemul ucrainean de notare de la 1 la 12". 

El susţine că HG din 25 ianuarie a făcut obiectul reacţiilor mai multor organizaţii reprezentative ale românilor din Ucraina, citând în acest sens o scrisoare deschisă pe care, la 26 ianuarie, Uniunea Interregională "Comunitatea Românească din Ucraina" a adresat-o Guvernului României. 

"Cele numai 1.000 de burse constituie o părticică foarte mică pentru numărul total de elevi, care este cam de peste 15 ori mai mare decât numărul de burse alocate. Am cerut în repetate rânduri autorităţilor române să stimuleze învăţământul în limba română din Ucraina şi să se acorde acest tip de sprijin tuturor copiilor şi profesorilor din şcolile româneşti. (...) Trebuie de avut în vedere şi faptul că comunităţile româneşti din Ucraina se raportează şi la modul în care intervin alte state în sprijinul celor de aceeaşi etnie cu ei care trăiesc în Ucraina. Exemplul maghiar este cel mai relevant şi eficient. În aceste condiţii, cerem prim-ministrului modificarea acestei hotărâri şi acordarea de sprijin financiar sub formă de burse pentru toţi elevii români care studiază în limba română în Ucraina", se arată în scrisoare citată de Codreanu. 

În consecinţă, deputatul PMP solicită ministrului pentru Românii de Pretutindeni să aibă în vedere posibilitatea modificării HG din 25 ianuarie sub mai multe aspecte: "eliminarea obligativităţii cofinanţării de către asociaţiile, fundaţiile sau organizaţiile selectate cu 3% din valoarea finanţată efectiv, aceasta fiind (...) o măsură inutilă şi generatoare de birocraţie; schimbarea caracterului lunar al burselor cu cel anual şi acordarea lor într-o singură tranşă, pentru eliminarea birocraţiei şi incomodităţilor pentru elevii beneficiari, pentru organizaţiile reprezentative ale românilor din Ucraina şi pentru MRP". 

Totodată, Codreanu propune "aducerea burselor la un cuantum rezonabil de circa 50 de lei româneşti calculat pentru o lună calendaristică (sau 450 de lei de elev beneficiar/an şcolar)" şi "creşterea numărului de elevi bursieri ai MRP din şcolile româneşti din Ucraina sau chiar transformarea burselor din instrumente de stimulare a performanţei şcolare în instrument identitar, de cointeresare a urmării cursurilor în instituţii şcolare cu predarea în limba română".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.