Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PMP propune referendum pentru revenirea la alegerea primarilor din două tururi: Când ar urma să aibă loc votul - VIDEO

pmp semnaturi

Președintele PMP, Eugen Tomac, anunță că partidul a strans 1 milion de semnaturi pentru revenirea la alegerea primarilor din doua tuturi de scrutin.

PMP ar urma să propună un referendum pe această temă care ar urma să aibă loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

"Peste un milion de români au semnat pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi (...) Am văzut în 2012, în 2016, primari aleși cu sub 10% din numărul total de alegători, care gestionează resursele unei comunități. Vom merge cu acest mesaj în Parlament. Legea cu privire la modificare Legii 115/2015 privind alegerea administrației publice locale a fost depusă de PMP încă din 2016. Această inițiativă legislativă a fost adoptată de Senat, deci legea cu privire la alegerea primarilor în două tururi a trecut de Senat. Acum vom merge cu cele un milion de semnături în Parlament, pentru a le cere și deputaților să voteze revenirea la alegerea primarului în două tururi. În cazul în care partidele vor ignora acest mesaj transmis de peste un milion de români care au semnat pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi, mesajul lor nu va rămâne doar în Parlament (...) vom transmite acest mesaj Președintele României. Președintele României are, în baza art. 90 din Constituție, prerogativa ca după consultarea Parlamentului poate cere poporului să-și exprime prin referendum voința cu privire la probleme de interes național și noi credem că revenirea la alegerea primarului în două tururi este un subiect de interes național. Cu rugămintea de a convoca un referendum, pe data de 26 mai 2019, odată cu alegerile europarlamentare, pe acest subiect, dacă trebuie sau nu să revenim la două tururi", a declarat Eugen Tomac.

”Considerăm că în momentul de faţă primarii au devenit nereprezentativi pentru electorat, iar modul de desfăşurare a scrutinului nu încurajează prezenţa la vot, iar cifrele ne arată o profundă suferinţă de democraţiei. (...) Singura şansă de schimba hegemonia PSD în competiţia politică locală şi naţională în România este revenirea la alegerile în două tururi a primarilor”, spunea Traian Băsescu în luna aprilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.