Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL acuză o manevră dubioasă a PSD: Lista neagră a firmelor care au deranjat PSD

facebook.com
Turcan Raluca

Liberalii au acuzat că prin protocolul prin care Comisia Națională de Strategie și Prognoză va selecta contribuabilii care vor fi propuși pentru controalele ANAF, Guvernul pregătește de fapt listele cu firmele care au deranjat PSD și care vor fi controlate de Direcția Antifraudă.

„A apărut Protocolul de colaborare dintre Darius Vâlcov și o prietenă apropiată. Potrivit unui acord parțial secret de colaborare dintre ANAF și Comisia de Prognoză, Guvernul pregătește deja listele cu firmele private care vor fi controlate de Direcția Antifraudă. Firmele vor fi selectate după evoluția cifrei de afaceri și după criterii secrete. Nu este nicio surpriză că atât într-o instituție (ANAF), cât și în cealaltă (CNSP) dăm peste același personaj – Darius Vâlcov, deoarece la ANAF și-a numit la conducere o prietenă ”apropiată”, iar Comisia de Prognoză o conduce direct, prin Secretariatul General al Guvernului.”, a scris liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, marți, pe Facebook.

CITEȘTE ȘI: Băutura-minune a călugărilor budişti: Energizantul perfect, sursă de antioxidanţi

Aceasta a prezentat și două motive pentru care ar trebui să fim îngrijorați cu privire la această colaborare „dubioasă”.

- Darius Vâlcov, condamnat pentru spălare de bani și trafic de influență, este cel care va face listele cu firmele ce vor fi controlate de Antifraudă. - ”Ceilalți indicatori” SECREȚI, în baza cărora se va întocmi lista cu firmele peste care va năvăli ANAF-ul, pot fi abuzivi și ilegali. - Vine campania electorală iar PSD și-a creat menghina prin care să sperie și să forțeze firmele să ”contribuie„ la prosperitatea partidului-stat. Cum se face că majoritatea PSD-ALDE zice că se luptă cu protocoale secrete care ar fi deranjat unii politicieni, când ei încheie acorduri cu un conținut parțial secret, îndreptate împotriva întregii populații? Vom solicita audierea în comisiile parlamentare, a șefilor celor două instituții – ANAF și CNSP – pentru a ne explica necesitatea unui asemenea acord periculos.riculos”, a conchis Turcan.

De asemenea, deputatul PNL Bogdan Huțucă a acuzat că precizat că Darius Vâlcov, consilierul premierului va fi singurul care va decide ce companie din România va fi verificată de ANAF.

„Darius Vâlcov va decide de unul singur ce companie din România să fie verificată de ANAF, singurul criteriu putând fi acela că respectiva companie a deranjat PSD sau că a refuzat să doneze bani la partid. Vâlcov face acest lucru deoarece a forțat un acord între ANAF și Comisia Națională de Prognoză prin care Prognoza comunică Fiscului domeniile și societățile la care acesta să meargă în control”, a afirmat Bogdan Huțucă, printr-un comunicat de presă remis, marți, MEDIAFAX.

Liberalul a mai spus că Darius Vâlcov și „restul camarilei” au modificat o lege astfel încât să poată stabili exact ce companie să fie verificată.

“Vâlcov și restul camarilei au deturnat Legea 30/2018, lege votată în Parlament și care stabilește exact ce companie să fie verificată, pe baza unor criterii obiective și pe baza unei analize de risc stabilită de anumiți indicatori și nu de o singură persoană. Verificările se făceau strict pe baza acestor indicatori de risc. Conforme legii 30/2018 ANAF poate interveni doar pe baza unei analize de risc, tocmai pentru a elimina pe cât posibil abuzurile. Intenția legiuitorului a fost deturnată în interesul celor de la PSD care acum folosesc ANAF ca un instrument de presiune și control”, a completat deputatul PNL.

CITEȘTE ȘI: Calitatea somnului depinde de mirosul din cameră: Patru arome care asigură un somn odihnitor

Acesta mai spune că, potrivit legii 30/2018, ANAF poate interveni doar pe baza unei analize de risc, tocmai pentru a elimina pe cât posibil abuzurile. Huțucă afirmă că intenția legiuitorului a fost deturnată în interesul celor de la PSD care acum folosesc ANAF ca un instrument de presiune și control.

„În acest moment, acordul poate fi folosit pentru a se plăti polițe și pentru a se pedepsi punctual anumite firme ce nu sunt pe placul liderilor PSD de la centru sau din țară”, conchide liberalul.

El a reamintit că a fost mutată de la Ministerul Finanțelor Comisia Națională de Prognoză în subordinea Secretariatului general al Guvernului, tocmai pentru ca Vâlcov să aibă control pe indictorii pe care îi prognozează această instituție, ceea ce reprezintă un alt abuz făcut de politicianul condamnat la 8 ani de închisoare în primă instanță.

Reacția liberalilor vine după ce Comisia Națională de Strategie și Prognoză va selecta, începând cu ianuarie 2019, contribuabilii care vor fi propuși pentru controalele ANAF, în funcție de domeniul de activitate, cifra de afaceri și alți indicatori, arată un acord de cooperare dintre ANAF și CNSP, încheiat pe 22 ianuarie.

Analiza de risc, care are ca scop determinarea sectoarelor și societăților unde există riscuri fiscale potențiale, va fi realizată de ANAF în funcție de indicatorii din bazele de date ale organului fiscal și indicatorii statistici trimiși de CNSP.

CNSP va comunica lunar conducerii ANAF situația domeniilor și a societăților comerciale cu grad ridicat de risc de evaziune fiscală.

ANAF va transmite CNSP informații cu privire la efectele obținute în privința reducerii evaziunii fiscale, în urma contralelor efectuate. Cele două instituții își propun să aibă inițiative legislative în domeniu și vor constitui grupuri de lucru comune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.