Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL acuză Puterea că nu vrea adoptarea legii falimentului personal

plen parlament

Înfiinţarea unei subcomisii pentru legea falimentului personal este o găselniţă ce demonstrează că de fapt majoritatea parlamentară nu doreşte rezolvarea problemei  spune liberalul Eugen Nicolăescu, vicepreşedintele Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor.

Eugen Nicolăescu precizează la RFI că discuţiile privind criza creditelor în franci elveţieni vor fi reluate săptămâna viitoare în Comisia de Buget a Camerei: "Noi ne-am propus ca săptămâna viitoare, la nivelul Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci să încercăm să aprofundăm o parte din lucrurile care stau în puterea noastră, cel puţin în acest moment. O să reluăm în discuţie o serie de propuneri legislative, care există astăzi în Parlament, cum ar fi conversia creditelor, cum ar fi de exemplu revizuirea unor articole şi unor prevederi din celebra Electorată, în care eu nu cred, dar alţii cred şi atunci, sigur, nu trebuie să dai cu piciorul la o posibilă soluţie, chiar dacă din punctul meu de vedere nu este o soluţie. Şi bineînţeles cu o parte din colegii mei care sunt membri ai Comisiei Juridice, să se grăbească, să se accentueze, dacă este posibil, discuţiile din Comisia Juridică pe cele trei proiecte legislative referitoare la insolvenţa persoanelor fizice".

Comisia Juridică a decis miercuri să constituie o subcomisie care să lucreze până luni la forma unui proiect de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor interesate, iar apoi membrii comisiei să înceapă dezbaterea, pe proiectul rezultat în subcomisie.

Întrebat dacă acest lucru nu înseamnă o amânare, liberalul a răspuns: "Printr-o asemenea găselniţă, pus în ghilimele, chiar se doreşte de către majoritatea parlamentară să nu se facă paşi serioşi pe adoptarea legii insolvenţei persoanelor fizice. Eu am înţeles îngrijorările CSM-ului, am înţeles îngrijorările ministrului Justiţiei, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să faci legea, nu înseamnă că nu trebuie să găseşti măsuri de data aceasta administrative, ca să pui în utilizare legea respectivă. Cel mai uşor e să vorbeşti şi să nu faci nimic. Din păcate, asta este România".

Eugen Nicolăescu propune trei soluţii la criza creditelor în franci elveţieni: "După audierea aceasta, din toate discuţiile purtate, din toate părerile exprimate de către autoritate, în speţă, Banca Naţională, de organizaţii ale consumatorilor, de organizaţii ale patronatului, pentru că acolo a fost, pe lângă ARB şi noul patronat bancar, cred că s-au desprins o serie de idei, pe care noi trebuie să le privim cu foarte multă atenţie în viitor (...). Eu susţin că e nevoie de cel puţin trei lucruri. Detensionarea situaţiei şi acest lucru se poate realiza printr-o implicare a BNR-ului, a ARB-ului şi a patronatului bancar, în sensul să-şi ia în serios rolul de mediator între băncile comerciale şi cetăţeni, să poată să le dea cetăţenilor încrederea că sistemul bancar nu este duşman, că este partener şi atunci când ai o problemă cu partenerul respectiv poţi să discuţi, poţi să negociezi. A doua chestiune: trebuie să găsim soluţii pentru anul 2015, în care detensionarea să devină efectivă şi asta înseamnă ca dialogul dintre bănci şi consumatorii de servicii financiare împrumutaţi trebuie să se ducă pe câteva chestiuni punctuale. Prima: dacă se poate îngheţa un curs la o anumită perioadă, care să fie utilizat în 2015, dacă se poate scădea o parte din punctele procentuale din dobândă pentru 2015, dacă pot fi modificate nişte termene scadente, astfel încât presiunea pe oameni să fie cât mai mică pentru anul 2015, urmând ca în tot această perioadă să se facă legiferarea insolvenţei persoanelor fizice, să se găsească măsurile administrative pentru punerea legii în aplicare, să se găsească măsuri legislative pentru îmbunătăţirea climatului bancar, în general, cum ar fi de exemplu eliminarea clauzelor abuzive, protecţia reală a consumatorilor privind informarea corectă a acestora, modalităţi specifice în legătură cu provizionarea unor cheltuieli pe care le-ar face sistemul bancar pentru conversia datoriilor".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.