Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, catre Guvern: Opriti jaful de la companiile energetice

energie nucleara

PNL trage un semnal de alarmă referitor "la situaţia dezastruoasă" în care se găseşte sectorul energetic prin moţiunea simplă "În lipsa oricărei strategii energetice, copilotul Victor Ponta conduce sectorul minier românesc spre faliment", dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor.

"Cele mai afectate sunt complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, care împreună asigură aproape 30% din producţia de energie la nivelul ţării. PNL cere Guvernului condus de Victor Ponta şi Ministerului Economiei condus de Andrei Gerea să oprească jaful de la aceste companii şi să elimine influenţele politice", se arată în moţiune, iniţiată de 101 deputaţi liberali, prezentată de deputatul PNL Lucian Bode.

Potrivit iniţiatorilor, complexul energetic Oltenia înregistrează în prezent pierderi de aproximativ 120 milioane lei, în ultima perioadă nu au fost plătite taxele şi impozitele către bugetul de stat, nu sunt plătite creditele, nu sunt plătiţi furnizorii, deşi în 2012 s-a înregistrat un profit de 44 de milioane de lei.

"Motivul dezastrului de la CE Oltenia este numirea vicepreşedintelui PSD Laurenţiu Ciurel drept manager al complexului energetic. Potrivit DNA, legăturile de partid şi de afaceri dintre Ciurel şi PSD sunt foarte vechi, complexurile energetice din Oltenia dând contracte oneroase Casei de avocatură Dan Şova şi Asociaţii. Un avocat de la Casa Şova lucra la dosare 25 din 24 de ore. Victor Ponta, fost partener al Casei de avocatură Şova, evită subiectul şi se spală pe mâini de orice implicare în această speţă. Circa 200.000 de persoane ar fi afectate de închiderea sau reducerea activităţii Complexului Energetic Oltenia", susţin liberalii.

Potrivit moţiunii simple, în ceea ce priveşte Complexul Energetic Hunedoara, "rezultatul guvernării Ponta ar fi creşterea preţului gigacaloriei de la 85 lei la 130 lei", dar şi acumularea de datorii comerciale şi bugetare.

"Şi în cazul acestei societăţi, programul de disponibilizare va afecta un număr de aproape 1.000 de angajaţi, dar cu toate aceste sacrificii nu se ştie dacă societatea va mai funcţiona", se arată în text.

Liberalii solicită prin moţiune implementarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporatistă, în spiritul şi litera acesteia, pentru a da o şansă "reală" relansării celor două companii de stat, elaborarea Strategiei Energetice Naţionale, printr-un dialog cu actorii implicaţi, care să răspundă nevoilor interne şi provocărilor şi cerinţelor Uniunii Europene, măsuri concrete pentru eliminarea clientelismului politic "care macină sistemul din interior şi îl vulnerabilizează în condiţiile în care ţara noastră ar trebui să identifice soluţii urgente pentru consolidarea sistemului energetic naţional în contextul regional extrem de fragil". Ei cer de asemenea începerea de urgenţă a procedurilor pentru demiterea directorului complexului energetic Oltenia.

AGERPRES

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.