Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL cere MAE să contracareze propunerile 'generoase' ale Rusiei către statele NATO

mae

Purtatorul de cuvânt al PNL, Ionut Stroe, sustine ca interesul Rusiei, Ungariei si Greciei pentru Turkish Stream anunta intruziunea capitalului rusesc în Europa si cere MAE sa initieze urgent oportunitati de dialog si conlucrare în plan diplomatic cu statele europene si membre NATO vizate de propunerile 'generoase' ale Federatiei Ruse.

'PNL atrage atentia asupra intensificarii eforturilor militare defensive ale Europei si ale NATO pentru preîntâmpinarea unui conflict deschis, la granita de est a UE si a Aliantei Nord-Atlantice si solicita Guvernului României, în special Ministerului de Externe si Ministerului Apararii, sa manifeste o stare de veghe permanenta si o atitudine proactiva în plan diplomatic în fata intentiilor de destabilizare a zonei puse în practica de Federatia Rusa. Dublul standard aplicat de Moscova în Ucraina indica existenta evidenta a unui plan în desfasurare pe teritoriul ucrainean cu consecinte posibil amenintatoare pentru vecinatatea sa statala', spune Stroe într-un comunicat.

El sustine ca afirmatiile recente ale purtatorului de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren, referitoare la 'înfiintarea unor tabere de antrenament pentru separatistii rusi din Ucraina, instruiti în special în manevrarea artileriei grele si coordonati în timpul operatiunilor', arata ca rusii continua sa actioneze în teritoriul ucrainean.

'Cele peste 6000 de victime ale conflictului armat din estul Ucrainei dintre separatistii prorusi si fortele ucrainene sunt dovada clara a intentiilor Moscovei de a merge pâna la capat. În acest context, angajamentul si contributia activa a României în consolidarea securitatii la granita cu Ucraina trebuie dublate de initiative diplomatice proactive, menite sa extinda dialogul si solidaritatea tarilor membre UE expuse influentei actiunilor Moscovei, în contracararea unui posibil apropiat conflict deschis la granita de est a României', adauga liberalul.

În opinia sa, recentele initiative MAE privind masuri de reasigurare si protectie în fata atitudinii agresive a Federatiei Ruse trebuie extinse, în solicitarea dialogului direct al celor mai vulnerabili aliati europeni în relatia cu Moscova, dar si cu state care detin arsenal nuclear.

'Aceasta situatie este reprezentata de natiunile interesate mai mult în reconfigurari pe zona securitatii energetice. Ca exemplu, proiectul Turkish Stream, la care si-au anuntat participarea Federatia Rusa - Ungaria - Grecia, anunta deja viitoare disonante în perspectiva unei aparari europene comune în fata intruziunii capitalului rusesc în Europa. Riscul implementarii rapide a proiectului gazoductului Turkish Stream, prin scoaterea României din ecuatia energetica a Europei, obliga autoritatile române sa îsi concentreze atentia pe atragerea la dialog a tarilor care se manifesta sovaitor si temporizator în fata actiunilor Rusiei', spune Stroe.

Liberalul subliniaza ca slabirea Europei este obiectivul pe termen mediu si lung al Federatiei Ruse iar perspectiva unei Europe divizate la momentul marilor decizii de securitate priveste România în cel mai înalt grad.

'PNL cere Ministerului român de Externe sa initieze urgent oportunitati de dialog si conlucrare în plan diplomatic cu statele europene si membre NATO vizate de propunerile 'generoase' ale Federatiei Ruse', completeaza Stroe.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.