DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PNL face lobby pentru bolnavii de hepatita C

hepatita

Eurodeputalul PNL Cristian Bușoi, președinte al MEP Friends of the Liver Group, a găzduit în Parlamentul European evenimentul “Provocările Hepatitei C în Europa Centrală și de Est. Riscuri, acces la screening, diagnostic și tratament.”

Dezbaterea a fost organizată în colaborare cu Asociația Europeană de Studii ale Ficatului (EASL), Asociația Europeană a Pacienților care suferă de boli ale ficatului (ELPA) și Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA). Pe lista participanților s-au numărat renumiți medici, cercetători și profesori universitari din Polonia, Bulgaria și Lituania, Grecia, iar România a fost reprezentaă de prof. univ. dr. Adrian Streinu – Cercel, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale şi manager al Institutului de boli infecţioase „Matei Balş” și de Corina Pop, secretar general în Ministerul Sănătății.

Citește și: La un pas de MOARTE de la o conservă: Cea mai PERICULOASĂ toxină din lume, descoperită la Buzău

“14 milioane de oameni din Europa suferă de Hepatită C, potrivit rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății și, din păcate, 84 de mii de semeni de-ai noștri își pierd viața în lupta cu boala în fiecare an. Aceste date ne îndreptățesc să afirmăm că Hepatita C a devenit o problemă serioasă de sănătate publică. Cele mai ridicate rate ale îmbolnăvirilor se înregistrează în Europa Centrală și de Est, în Rusia și în statele de la Marea Baltică. În România, avem peste 660 de mii de persoane infectate cu virusul hepatitic C. În ultimii 20 de ani, medicii au diagnosticat cu Hepatita C (VHC) aproximativ 100 de mii de persoane. Anual, 7.500 de români sunt descoperiti cu acest diagnostic, 6000 dintre ei se tratează, 1500 fiind expuși la complicații ale bolii”, a declarat eurodeputatul Cristian Bușoi.

Potrivit unui comunicat remis Știripesurse.ro, europarlamentarul a mai subliniat că “în România avem nevoie de o strategie națională de luptă împotriva Hepatitei C, care să includă programe de prevenție și screening, dar și acces larg la terapii de ultimă generație, pentru că altfel riscăm ca boala și complicațiile ei: ciroză, insuficiență hepatică, carcinom hepatocelular să escaladeze.”

“Accesul la tratamentele de ultimă generație trebuie să fie o prioritate pentru Guvernul României. Natura progresivă a hepatitelor determină nu numai complicații serioase, uneori chiar mortale, ci și costuri suplimentare, care împovărează bugetul. Guvernele unor țări au înțeles acest lucru. Spre exemplu, Polonia a alocat, anul trecut, 102 milioane Euro, adică 15% din bugetul Sănătății pentru prevenirea și tratamentul Hepatitei C. Începând cu 2014, Lituania – o țară cu o rată de îmbolnăvire de 1.02% - alocă, anual, pentru prevenirea și tratamentul Hepatitei C, 4 milioane de Euro. Din 2015, toți pacienții cu ciroză F3 și F4 primesc tratament gratuit cu interferon free. La polul opus se află Ungaria, care alocă numai 1,6% din buget pentru prevenirea și tratamentul Hepatitei C și Bulgaria, cu 1,7%", a mai spus Cristian Bușoi.

Invitat la dezbatere, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel a subliniat că infecția cu virusul hepatitic C se tratează și se vindecă, grație noilor medicamente apărute pe piața, la care au acces și pacienții din România.

“Introducerea antiviralelor cu acțiune directă (interferon free) a schimbat modul de raportare la tratamentul împotriva Hepatitei C. 6.000 de pacienți cu ciroză hepatică (F4) au fost tratați deja, în România, cu interferon free, cu o rată de succes de 99,32%. În curând, alți 12.000 de bolnavi vor primi tratament fără interferon, dintre care 2.000 cu ciroză hepatică decompensată și alți 10.000 aflați în stadiile de fibroză hepatică F4, F3 și F2, inclusiv personalul medical, indiferent de stadiul fibrozei”, a spus dr. Adrian Streinu Cercel.

La evenimentul “Provocările Hepatitei C în Europa Centrală și de Est. Riscuri, acces la screening, diagnostic și tratament” s-a prezentat situația bolnavilor cu Hepatita C din România, Bulgaria, Polonia, Lituania, Portugalia și Grecia. Concluzia specialiștilor participanți a fost că Hepatita C poate fi eliminată doar dacă va deveni prioritate pentru guvernele comunitare, prin asigurarea accesului universal și echitabil la tratament și campanii susținute de prevenție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.