Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL nu iartă şi nu uită: PSD sfidează Curtea Constituţională

pnl nou sigla

La doar o zi după ce preşedintele Klaus Iohannis a criticat de la tribuna Parlamentului ordonanţa care le-a permis aleşilor locali să schimbe partidul, PNL acuză majoritatea din jurul PSD că trage de timp şi sfidează o decizie a CCR, cu scopul de a-i apăra pe traseişti.

Deputatul PNL Valeria Schelean condamnă decizia parlamentarilor din coaliția guvernamentală de a respinge includerea pe ordinea de zi a Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități din Camera Deputaților a proiectului de lege pentru respingerea OUG nr. 55/2014, declarată neconstituțională de către CCR.

"Gestul parlamentarilor PSD arată că aceștia vor să treacă sub tăcere rezolvarea unei situații generate de disprețul domnilor Ponta și Dragnea la adresa statului de drept. Deși termenul pentru adoptarea tacită a proiectului de către Camera Deputaților este 11 februarie, majoritatea parlamentară a decis să nu discute acest proiect de lege, știut fiind că ar trebui să reglementeze și o soluție juridică pentru ce se va întâmpla cu aleșii locali care au ales să schimbe partidul în cele 45 zile pe care le prevedea OUG", declară Valeria Schelean.

"Ca vicepreședinte al Comisiei Juridice, menționez că proiectul de respingere a OUG a primit un raport preliminar de la Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului a Camerei Deputaților, deși ar fi trebuit să aibă loc o ședință comună a celor două Comisii implicate", ma afirmă deputatul PNL. Valeria Schelean a mai precizat faptul ca raportul întocmit de Comisia de administrație nu reglementează efectele respingerii OUG, din perspectiva mandatelor aleșilor locali traseiști. "Asta înseamnă că PSD, printr-un gest suprem de dispreț, vrea să protejeze mandatele aleșilor locali care au trecut, prin traseism, la ei", a subliniat deputatul PNL.

Valeria Schelean susține că majoritatea parlamentară a recurs la artificii juridice în Comisia de Administrație Publică, însă aceste trucuri nu pot fi acceptate de cei care au citit motivarea judecătorilor constituționali. ”Mai îngrijorător e faptul că aceeași majoritate a introdus un amendament prin care a recunoscut implicit că emiterea OUG nr. 55/2014 s-a făcut cu încălcarea principiilor constituționale ale statului de drept, soluția găsită fiind una ilară: au impus prin legea de respingere interdicția Guvernului de a emite OUG cu încălcarea acestui principiu constituțional, dar nu au spus nimic clar despre mandatele aleșilor locali traseiști. Practic, Comisia de Administratie a modificat astfel însuși textul legii fundamentale a României, Constituția!”, susține Valeria Schelean.

Deputatul PNL acuză PSD că pregătește adoptarea tacită în Camera Deputaților a legii de respingere a OUG nr. 55/2014 și îngroparea acesteia în Senat, care este Cameră decizională. ”Pesediștii vor să exploateze prevederea legală potrivit căreia nu se mai organizează alegeri locale parțiale cu mai puțin de un an înainte de termen”, a adăugat Valeria Schelean.

”Le cer parlamentarilor puterii să-și asume consecințele derapajul constituțional din 2014, să discute efectele OUG nr. 55/2014 în Parlament și să voteze în favoarea pierderii mandatelor traseiștilor politici. Orice altă soluție încalcă spiritul și literea deciziei CCR și va trebui adusă în atenția instanței de contencios constituțional”, a concluzionat deputatul PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.