Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii se aricesc în coaliție: 'Variantele miniștrilor Finanțelor și Muncii de majorare a pensiilor sunt umilitoare și PNL nu le poate accepta!'

Digi FM
Raluca Turcan

Deputatul PNL Raluca Turcan, ea însăși fost ministru al Muncii, a spus luni în plenul Camera Deputaților că majorarea pensiilor se poate face imediat, chiar de la 1 decembrie, doar că acest lucru nu se dorește și că în fapt social-democrații prin ministrul Marius Budăi urmăresc numai și numai profitul electoral în ciuda faptului că la constituirea Coaliției PNL-PSD-UDMR s-a promis altceva pensionarilor:

”Stimați colegi,

Partidul Național Liberal are o serie de principii de la care nu poate abdica, care au fost mereu prezentate public, dar pe care mă simt datoare să le reconfirm:

- Pensiile trebuie să fie bazate pe contributivitate, chiar dacă unii se fac că nu înțeleg principiul – cât ai muncit, atât ai dreptul. Reforma trebuie să fie echitabilă și constituțională. Propuneri populiste privind eliminarea pensiilor speciale au mai fost făcute, trecute de Parlament, iar lipsa lor de legalitate și de constituționalitate a nemulțumit și mai puternic populația.

- PNL nu poate accepta ca persoanele care au muncit peste 35 de ani să obțină venituri egale sau mai mici decât persoanele care nu au realizat stagiul minim de cotizare. PNL a demonstrat cu vârf și îndesat că are grijă de persoanele vulnerabile, însă, nu putem să transformăm România într-o țară de persoane vulnerabile.

- Reforma pensiilor nu trebuie să destabilizeze activitatea unor domenii esențiale ale statului român. Panica pe care au indus-o unii sau alții în unele categorii de angajați, în mod voit sau din necunoaștere profundă, a făcut deja foarte mult rău, prin declanșarea unui val imens de pensionări.

- Reforma pensiilor să se facă prin negocieri purtate de Ministerul muncii cu toate categoriile de beneficiari, iar orice modificare apărută trebuie să fie evaluată și corelată, pentru a elimina toate inechitățile. Nu am cunoștință dacă ministerul a făcut până acum acest tip de dezbateri și consultări. Cred că dacă ar fi făcut, astăzi aveam măcar primul proiect de reformă în Parlament.

- Majorarea uniformă a punctului de pensie nu se negociază! Este nu doar prevederea legală, ci și o datorie morală față de cei care au muncit o viață. Contributivitatea acum, pe lege, se raportează la punctul de pensie. Este trist că unii se joacă iresponsabil cu speranțele a peste 4,9 milioane de pensionari vânturând de luni de zile tot felul de procente privind majorarea pensiilor. Ba 6,2 ministrul Finanțelor, ba 10% ministrul Muncii. Acestea sunt variante umilitoare pentru pensionari, pe care PNL nu le poate accepta. De asemenea, inutil se vântură spaima lui 9,4% din PIB, în condițiile în care, chiar su prin majorarea cu 15% a punctului de pensie, nu se depășește acest plafon.

Stimați colegi,

Majorarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei este posibilă imediat, chiar de la data de 1 decembrie, dacă ai noștri colegi de coaliție votează proiectul legislativ înaintat de PNL, privind majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 lei.

1 milion de pensionari ar beneficia de această măsură imediat.  Cei cu pensii sub 2000 de lei ar putea beneficia imediat de un stimulent înaintea sărbătorilor de iarna”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.