Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL: Ponta, lider etno-populist ce acţionează împotriva intereselor ţării. Strică relaţia cu Ungaria

sigla pnl

Secretarul executiv al PNL, Radu Carp, afirmă că relaţia dintre România şi Ungaria s-a înrăutăţit de când Victor Ponta este în fruntea guvernului, acesta fiind un "lider etno-populist", care continuă tradiţia lui Ion Iliescu, colaborând cu partide naţionaliste pentru a rămâne la putere.

"Prin comportamentul său, Victor Ponta oferă un bun exemplu de lider etno-populist ce acţionează împotriva intereselor ţării pe care o reprezintă. (...) De când Victor Ponta este în fruntea Guvernului, relaţia României cu Ungaria s-a înrăutăţit semnificativ, în paralel cu un dezinteres profund al Guvernului pentru soarta românilor din ţara vecină. Atunci când îi atacă pe oficialii maghiari, Victor Ponta uită să spună că Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE sprijină pentru anul în curs doar 3 proiecte ale românilor din Ungaria, dintr-un total de 140 de proiecte finanţate, cu o sumă mai mică de 30.000 de euro în total", spune Radu Carp, potrivit unui comunicat de presă.

Vezi şi: Victor Ponta lansează un nou atac la adresa Ungariei: Ce implicație are Klaus Iohannis

Radu Carp precizează că, în opinia liderilor PNL, România are nevoie de o relaţie pragmatică cu Ungaria, bazată pe respect reciproc. "Cele două state sunt «condamnate» să aibă relaţii de prietenie, în considerarea apartenenţei lor la comunitatea euro-atlantică, indiferent cine se află la putere la Bucureşti sau la Budapesta. Prin comportamentul său, Victor Ponta se dovedeşte un demn continuator al lui Ion Iliescu care nu ezită să colaboreze cu partidele naţionaliste pentru a rămâne la putere şi, totodată, demonstrează că populismul este dăunător nu pentru minorităţile naţionale pe care le desconsideră, ci mai ales pentru conaţionalii săi", arată secretarul executiv al PNL.

Carp mai spune că, deşi relaţiile comerciale între România şi Ungaria se află pe un trend ascendent (în anul 2014 valoarea totală a schimburilor comerciale a atins 7.257,95 milioane euro, faţă de 5170,8 în 2007, creşterea find constantă aproape în fiecare an), relaţiile politice dintre cele două ţări au ajuns la nivelul cel mai de jos datorită mai multor factori, printre care se numără şi retorica etno-populistă a premierului, retorică ce se manifestă şi în plan intern, nu doar în relaţia cu statul vecin.

Vezi şi: Se deschide frontul de vest: Victor Ponta lansează cel mai dur atac la adresa Ungariei

Liberalul precizează că PNL este categoric împotriva autonomiei pe criterii etnice dar sprijină orice formulă de descentralizare administrativă uniform aplicată şi acuză eşecul PSD în acest domeniu. "PSD nu a fost capabil să propună o reformă coerentă în această materie. De vină pentru eşecul PSD sunt minorităţile naţionale, ambasadorul Ungariei, Viktor Orban şi lista poate continua în funcţie de furia etno-populistă a premierului", mai spune secretarul executiv al PNL. Potrivit acestuia, Ponta nu poate practica o relaţie de respect reciproc cu minorităţile naţionale din România, acestea fiind bune doar atunci când susţin Guvernul pe care îl conduce.

Vezi şi: Scandal diplomatic: Ambasadorul român la Budapesta, în audienţă la MAE ungar

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.