Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL respinge 'țintarul' propus de Ciolacu la rotaţia premierilor: Ne abatem foarte mult de la misiunea pe care ne-am asumat-o

g4media.ro
Ionuț Stroe

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat marţi în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre schimbarea ministerelor la rotaţia premierilor, în luna mai, că dacă au început cu 4 luni înainte de a se întâmpla acest eveniment să deschidă discuţii sau dialog public care ar putea genera dificultăţi în relaţia între parteneri se abat foarte mult de la misiunea pe care şi-au asumat-o, el precizând că liberalii s-au pronunţat clar pentru respectarea în totalitate a protocolului de coaliţie, anunță news.ro.

”Dorim respectarea acestui protocol care înseamnă stabilitate. Noi, în momentul de faţă ne dorim stabilitate, guvernare şi eficienţă administrativă. Dacă am început cu 4 luni înainte de a se întâmpla acest eveniment să deschidem discuţii sau dialog public care ar putea genera dificultăţi în relaţia între parteneri cred că ne abatem foarte mult de la misiunea pe care ne-am asumat-o şi am putea bulversa funcţionarea coaliţiei”, a declarat Ionuţ Stroe.

El a precizat că ”în zadar încearcă unii să lanseze tot felul de mesaje alimentate şi de presă, în a renegocia portofoliile, în a schimba protocolul, în a avea continuitate pentru unii sau alţii”.

”Dincolo de aceste tentaţii ale unora pentru funcţii, trebuie să reamintim faptul că acest protocol a fost semnat pentru a aduce stabilitate şi renegocierea lui cu patru luni înainte în dispute politice şi fel de fel de discuţii ar putea să afecteze stabilitatea. Noi ne-am pronunţat clar pentru respectarea în totalitate a protocolului, lucru firesc, normal, asumat, partidele sunt pregătite să facă acest pas”, a spus Stroe.

Purtătorul de cuvânt al PNL a menţionat că ”nu trebuie să se facă o confuzie, pentru că se schimbă într-adevăr premierul, se schimbă nişte ministere dar nu întreaga guvernare”.

”Împreună, în continuare în coaliţie rămânem să guvernăm, avem o agendă extrem de importantă, există după mai 2023 o guvernare PNL- PSD-UDMR , deci coaliţia este singura constată pe care o avem”, a ţinut să precizeze Ionuţ Stroe.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni, la România TV, că în opinia sa ar fi o greșeală schimbarea ministrului fondurilor europene la rotativa din luna mai, el spunând că și la Justiție și Transporturi titularii au avut un mandat bun. Din afirmațiile lui Ciolacu, social-democrații ar vrea să păstreze Transporturile și să lase Justiția și Fondurile UE la liberali.

Conform protocolului coaliției de guvernare, pe 25 mai 2023 actualul premier Nicolae Ciucă (PNL) va demisiona, acesta urmând să fie înlocuit de Marcel Ciolacu (PSD) în fruntea Guvernului. Pe lângă rotația premierilor, o premieră în politica românească, protocolul prevede că PSD și PNL urmează să facă schimb și de o parte dintre ministere:

PNL va prelua un portofoliu de vicepremier, Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanțelor și șeful SGG

PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Justiției și coordonarea Cancelariei Prim-ministrului

„Dacă în interiorul coaliției găsim o formulă mai bună, venim cu acea formulă. Dacă nu, respectăm protocolul”, a spus Ciolacu. „După părerea mea, este o greșeală să-l schimbi pe Boloș (ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș) în acest moment”, a adăugat el.

Liderul social-democrat a menționat că „există o performanță și la Ministerul Jusțiției, am eliminat MCV”. Ciolacu a vorbit și despre „randamentul lui Grindeanu la Transporturi”, pe care nu-l poate contesta „nici cel mai mare dușman”.

„Haideti sa asteptam, mai sunt 5 luni, vom intra in negocierile, cred eu foarte scurte, de a discuta aceste schimburi de ministere”, a precizat Ciolacu.

Șeful PSD a mai declarat că „eu imi doresc foarte mult ca Mihai Tudose sa vina în guvern” la rotativa si că „din discutiile avute cu el, da, isi doreste”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.