Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL şi USR au forţat validarea controversatului deputat Francisc Tobă - Ar fi participat la reprimarea Revoluţiei din 1989

ora de sibiu
francisc toba

Plenul Camerei Deputaţilor a votat validarea mandatului deputatului Francisc Tobă, după ce Comisia de validare a înaintat un raport în acest sens.

S-au înregistrat 155 de voturi "pentru", 8 voturi "împotrivă", o abţinere şi trei deputaţi nu au votat. Deşi AUR a cerut invalidarea, PNL şi USR au votat pentru validare.

Francisc Tobă, ales pe lista Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) Braşov, a depus apoi jurământul în plenul Camerei Deputaţilor.

Pe 1 februarie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat o solicitare a grupului parlamentar AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă. În locul acestuia, AUR o propunea pe Raluca Maria Borta, solicitarea fiind trimisă Comisiei de validare.

Potrivit adresei transmise Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, Francisc Tobă nu mai are calitatea de membru al Alianţei pentru Unirea Românilor, fiind exclus din partid. Solicitarea AUR a fost trimisă Comisiei de validare privind mandatele de parlamentar.

Militar de carieră, Francisc Tobă a intrat în politică după Revoluţie, devenind vicepreşedinte al FSN Sibiu. Ulterior, Francisc Tobă a intrat şi în Parlament trimis de FDSN, a scris EpochTimes. Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea ce a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluţiei, semnala pe Facebook protestatarul Marian Ceauşescu. În acest dosar, clasat în 2010, sunt peste 700 de victime. Potrivit presei, Lt.col. (r) Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase.

Presa a relatat despre Tobă că împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22.12.1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, ar fi ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceştia au fost duşi într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi de militari. Francis Tobă a fost ales deputat de Brașov din partea AUR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.