DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PNL şi USR încearcă să blocheze sesizarea Comisiei de la Veneţia pe legea electorală. Corlăţean: 'Foarte multe minciuni spuse în cadrul dezbaterilor'

corlatean

Reprezentanţii PNL şi USR în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei încearcă să blocheze sesizarea Comisiei de la Veneţia pe tema modificărilor pregătite de Guvernul Orban la legislaţia electorală. Senatorul PSD Titus Corlăţean relatează, într-o declaraţie pentru STIRIPESURSE.RO, că în şedinţa de marţi a Comisiei de monitorizare a APCE s-a amânat votul pe tema sesizării Comisiei de la Veneţia, reprezentanţii puterii din România beneficiind de sprijinul familiilor europene din care fac parte.

Deşi Guvernul a trimis în Parlament proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, proiect pe care Executivul vrea să-şi angajeze răspunderea, reprezentanţii PNL şi USR au susţinut la Strasbourg că nu există un proiect concret, ci doar o discuţie vagă.

"Tocmai am terminat o a doua dezbatere în cadrul şedinţei Comisiei de monitorizare a statelor membre ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, pe tema încercării Guvernului PNL şi a coaliţiei majoritare din Parlament de a modifica legislaţia electorală cu doar patru luni înainte de alegerile locale. A fost o discuţie care mi-a confirmat încă o dată gradul uriaş de disperare de la nivelul actualei puteri din România, care a folosit poziţia privilegiată a grupului PPE (la care e afiliat PNL) şi a grupului ALDE (la care e afiliat USR, grup care dă şi noul preşedinte al Comisiei de monitorizare, care examinează acest subiect). O disperare care se concretizează în foarte multe minciuni şi manipulări spuse în cadrul dezbaterilor şi o încercare de a câştiga timp. Preşedintele Comisiei de monitorizare, deşi lucrurile erau foarte clare şi opinia majorităţii era deja formată în favoarea sesizării Comisiei de la Veneţia, aşa cum este practica anterioară, a evitat să supună la vot propunerea de sesizare, propunând ca dezbaterea să fie reluată mâine. Ar fi a treia dezbatere, moment în care, după o posibilă consultare în termen scurt a unei alte instituţii a Consiliului Europei, numită Congresul Puterilor Locale şi Regionale (CPLR), asupra situaţiei din România, asupra gravităţii modificării acesteri legislaţii, să putem să tragem mâine o concluzie şi să se ia o decizie.

Rar mi-a fost dat în cariera mea politică, de vreo 19 ani, şi cea diplomatică, de vreo 26 de ani, să văd atât de multe minciuni şi manipulări precum cele pe care reprezentanţii PNL şi USR le perpetuează. Faptul că ieri reprezentantul USR din Comisia de monitorizare a afirmat că nu există decât o discuţie ipotetică, că nu este foarte clar o procedură de adoptare a acestei legi în perioada următoare, certând amânarea până în luna martie sau ulterior, e o chestiune care m-a şocat. Astăzi am fost total surprins să aud o nouă minciună, respectiv că nu există un text foarte clar, că e bine să aşteptăm adoptarea legislaţiei. Or practica generală este consultarea Comisiei de la Veneţia înainte ca o lege să fie adoptată, pentru a se putea genera recomandări şi amendamente. Reprezentanţii PNL şi USR contrazic fundamental propriile lor poziţii de anul trecut, când erau în opoziţie, când aceeaşi Comisie de monitorizare a acceptat - şi eu nu m-am opus - sesizarea Comisiei de la Veneţia pe tema legilor justiţiei. E clar că PPE şi ALDE colaborează pentru a-şi proteja oamenii din partidele cu care lucrează în România. E o practică constantă şi ruşinoasă din partea acestor două familii, în condiţiile în care afirmă foarte des că respectă valorile, principii, recomandările Comisiei de la Veneţia. Constat că nu este nici cea mai mică ruşine în a manipula şi a minţi pe membrii Comisiei de monitorizare, în încercarea de a câştiga timp. Vom vedea care va fi rezultatul procedurilor de mâine", a declarat Titus Corlăţean.

Senatorul PSD a mai afirmat că că tentaţia de putere absolută pe care o manifestă regimul Iohannis, Orban şi acoliţii lor din Parlament respinge orice fel de respect pentru reguli minimale de democraţie.

"Merită să ducem această luptă şi în plan european. Atât colegii mei din grupul socialist, membri ai Comisiei de monitorizare, dar şi membri ai altor grupuri politice au fost alături de mine şi de solicitarea de a respinge dublul standard aplicat în situaţii similare. În acest caz, puterea de la Bucureşti şi aliaţii lor europeni doresc aplicarea unui dublu standard, blocând cu încăpăţânare o procedură firească, care a mai fost aplicată României", a mai precizat Titus Corlăţean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.